Macar Meclisi, 26 Şubat’ta İsveç’in NATO üyeliğini oylayacak

Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO'ya katılım başvurusuyla ilgili 26 Şubat Pazartesi günü bir oylama yapacak.

Yayın: 21.02.2024 - 08:36

57 kez okundu

Macar Meclisi, 26 Şubat’ta İsveç’in NATO üyeliğini oylayacak

Macaristan, 27 üyeli AB ve 31 üyeli NATO içerisinde İsveç’in adaylığına onay vermeyen tek ülke.

Türkiye’nin 23 Ocak’ta İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamasının ardından gözler Macaristan’a çevrilmişti.

Euronews Türkçe Servisinde yer alan habere göre Başbakan Viktor Orban’ın milliyetçi çizgideki iktidar partisi Fidesz’den üst düzey bir yetkili, Parlamento’nun, İsveç’in NATO’ya katılım başvurusunu onaylamak için pazartesi günü bir oylama yapacağını bildirdi.

Fidesz Meclis Grup Başkanı Mate Kocsis, Meclis Başkanı’na gönderdiği bir mektupta, 26 Şubat’ta başlayacak bahar oturumunun açılışında bir oylama yapılmasını talep etti.

Kocsis mektupta, daha önce konuya dair Meclis oylamasını defalarca engelleyen Fidesz’in İsveç’in askeri ittifaka katılım başvurusunu desteklemeyi tercih edeceği bilgisini verdi.

Fidesz’in Macar Parlamentosu’nda çoğunluğa sahip olması hasebiyle lehte oy kullanması, İsveç’in başvurusunun kabulü anlamına geliyor.

-İsveç Başbakanı Kristersson Macaristan’ı ziyaret edecek

Öte yandan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, cuma günü Budapeşte’ye giderek Macar mevkidaşı Viktor Orban ile görüşecek.

İsveç, yaklaşık iki yıl önce, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası ‘tarafsızlık’ politikasında tarihi bir değişikliğe giderek transatlantik ittifaka katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Orban’ın partisi, İsveç’in Macaristan’ı hukukun üstünlüğü konusunda eleştirilerinden duyduğu rahatsızlığı gerekçe göstererek oylamayı defalarca erteledi.

Ziyaretle ilgili açıklama yapan Orban, İsveçli mevkidaşı Kristersson’u Budapeşte’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

Sosyal medya hesabı X üzerinden bir bir paylaşım yapan Orban “Macaristan ve İsveç arasındaki savunma ve güvenlik politikası iş birliğini nasıl güçlendirebileceğimizi, Macaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığına ilişkin planlarımızı ve AB’nin Stratejik Gündemini görüşmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsveç’ten yapılan açıklamada, 23 Şubat’taki ziyaretin Orban’ın Kristersson’a yaptığı davetin ardından gerçekleşeceği ve ikilinin görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenlemeyi planladığı kaydedildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap