Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 06.01.2025 - 15:58
Güncelleme: 06.01.2025 - 15:18
3237 kez okundu
Sendika temsilcileri, tasarının geri çekilmemesi durumunda süresiz grev ve eylemlere devam edileceğini belirtti.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş: “Fakirleşmek, Yoksullaşmak İstemiyoruz”
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, basın toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, son iki gün boyunca yapılan grevin ardından Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın da katıldığı Meclis toplantısında hayat pahalılığı hesaplama yöntemine dair yapılan değişiklik tasarısının geri çekileceği ve sendikalarla uzlaşarak yeni bir düzenleme yapılacağı yönünde söz verildiğini hatırlattı.
Maviş, son bir yıl içinde hükümetin halkın alım gücünü artırmayı vaat ettiği halde, sendikalarla herhangi bir anlaşmaya varmadan geçici bir düzenleme ile hayat pahalılığı artışını yılda üç kez yapmayı kabul ettiğini belirtti. 2025 yılı itibariyle hayat pahalılığının altı ayda bir uygulanmasının planlandığını ve “konsolide” teriminin yasadan çıkarılmasının da gündemde olduğunu ifade etti. Maviş, “Fakirleşmek, yoksullaşmak, yok olmak istemiyoruz. Enflasyonun reel etkileri varsa, halkın kayıpları da gerçektir” dedi.
Vergi Düzenlemeleri ve Artan Mali Yükler
Maviş, hükümetin yeni vergi düzenlemeleri çerçevesinde galerilerden büyük meblağlarda vergi alındığını, ancak vergi affı ile bu alımların azaltıldığını belirtti. Ayrıca, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarıyla ilgili yapılan değişikliklerin gereksiz yere hayata geçirildiğini ve seyrüsefer harcı gibi çeşitli maliyetlerde artış görüldüğünü vurguladı.
Sendikaların Ortak Tavrı: Sermaye Yanlısı Politikalar Kabul Edilemez
Basın toplantısında Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KTAMS) Başkanı Metin Atan da söz alarak, sendikaların 26-27 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdiği grev ve eylemlere katılan herkese teşekkür etti. Atan, hükümetin, sendikalarla iletişime geçmek yerine yasa tasarılarını Meclis’e sunmaya devam ettiğini belirtti ve bu durumun sendikaların net tavır almasına yol açtığını ifade etti.
Atan, sermaye yanlısı politikaların ve vergi affı gibi uygulamaların halkın alım gücünü olumsuz etkilediğini savundu. Ayrıca, halkın sorunlarının görmezden gelindiğini, liyakatın ortadan kaldırıldığını ve yetersiz altyapı, okul ve hastane gibi temel hizmetlerin ihmal edildiğini söyledi.
Eylemler ve Süresiz Grev Tehdidi
Atan, ekonomik krizin halk üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin, hükümet tarafından göz ardı edildiğini belirterek, sendikaların ekonomik krizden sorumlu olan gerçek nedenleri sorgulamadan, sadece emekçilere yük getirecek adımları kabul etmeyeceklerini belirtti. Sendikalar, hazırlanan yasa tasarılarının geri çekilene kadar süresiz grev ve eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.
Hükümetle Müzakere İhtimali
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, hükümetin çözüm yönünde bir niyet göstermesi halinde, müzakerelere açık olduklarını belirterek, “Hükümet masaya oturmak isterse, bir günde bu işi çözebileceğimize inanıyoruz” dedi. Maviş, Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın bir televizyon programında, sendikaları görüşmeye çağıracağına dair açıklamada bulunduğunu hatırlattı.
Sendikalar Tarafından Desteklenen Kuruluşlar
Basın toplantısına katılan ve destek veren sendikalar arasında KTÖS, KTAMS, KİEF, KTOEÖS, KAMUSEN, KAMU-İŞ, HÜR-İŞ, KOOP-SEN, DEV-İŞ, Devrimci Genel-İş, Emek-İş, Petrol-İş ve daha pek çok sendika yer aldı. Bu sendikalar, hayat pahalılığı hesaplama yöntemi ve Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı birlik içinde hareket ediyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.