Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 02.09.2024 - 17:03
Güncelleme: 02.09.2024 - 17:39
2102 kez okundu
Bu bölgenin, doğal bir kale görevi üstlendiğini ve direnişin simgesi olduğunu vurguladı.
Aynı zamanda Yeşilırmak – Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı olan Atalar, 5 Eylül’den 10 Eylül’e kadar sürecek olan “Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü” kutlamalarına herkesi davet etti.
TAK’a yaptığı açıklamada, Atalar, Yeşilırmak bölgesindeki Yağmuralan, Süleymaniye, Günebakan, Eski Günebakan, Kurutepe, Yeşilırmak ve Yörükköy köylerinden oluşan direnişin önemini vurguladı. Barış Harekatı’nın ikinci safhasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ateşkes nedeniyle Yeşilırmak’a ulaşamadığını, buna rağmen bölgenin zorluklar karşısında direnç gösterdiğini ifade etti.
Atalar, bölgedeki mücahitlerin Lefkoşa’ya sürekli olarak TSK’nın Yeşilırmak’a gelmesi için taleplerini ilettiğini ve nihayetinde 5 Eylül günü TSK’nın bölgeye ulaştığını söyledi. Bu gelişmenin, KKTC’nin bugünkü sınırlarının belirlenmesine ve ülke topraklarının genişlemesine zemin hazırladığını kaydetti.
Yeşilırmak’ın stratejik önemiyle ilgili olarak Atalar, bölgenin Kocatepe ve Kartaltepe tarafından savunulduğunu ve bu süreçte Erenköy’e gelen silahların Yeşilırmak üzerinden tüm Kıbrıs’a dağıtıldığını belirtti. Bu dağıtımın önce bölgenin kendi şoförleri, ardından da İsveç birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini ekledi.
1964 yılında, Mart’tan Haziran’a kadar Türkiye’den ve İngiltere’den gelen gençlerin, vatan savunması için Yeşilırmak ve Erenköy’e ulaştığını belirten Atalar, bu gençlerin lise çağındaki öğrencilerle birlikte cephede görev aldığını anlattı. Kendisi de 15 yaşında mücahit olarak bu direnişte yer aldığını belirten Atalar, Yeşilırmak’ın hiç düşmediğini ve bu nedenle 5 Eylül’ün bölge için bir diriliş günü olarak kabul edildiğini ifade etti.
Tören ve Kutlamalar
Atalar, 5 Eylül 1974’ün 50’nci yıl dönümünde özel kutlamalar düzenleyeceklerini belirtti. Bu kapsamda, Yeşilırmak Şehitliği’nde saat 17.30’da, 5 Eylül Meydanı Atatürk Büstü önünde ise 18.15’de resmi törenler yapılacağını, ardından saat 19.00’da 5 Eylül Yeşilırmak Festival Alanı’nda “Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Kutlama Gecesi”nin gerçekleştirileceğini söyledi.
Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve çeşitli yerel kuruluşların iş birliğiyle 10 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerin planlandığını belirtti. Etkinlikler arasında, 6 Eylül’de Heaven Surf Derneği tarafından Yedidalga’da düzenlenecek sörf gösterileri, 7 Eylül’de Yedidalga Halk Plajı’nda KKTC Avcılık Federasyonu tarafından organize edilecek “Engelsiz Tekneden Balık Avı Müsabakası” ve Soli Amfitiyatrosu’nda Yedidalga Kültür Sanat Festivali gibi birçok aktivite yer alacak. 10 Eylül’de ise Yedidalga Halk Plajı’nda Yedidalga Spor Kulübü’nün düzenleyeceği tombala çekilişi ile etkinlikler sona erecek.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.