Avro Bölgesi’nde yatırımcı güveni Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana en yüksek seviyede

Haziran ayında, Avro Bölgesi'ndeki yatırımcı güven endeksi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 3,9 puan arttı.

Yayın: 10.06.2024 - 13:14

52 kez okundu

Avro Bölgesi’nde yatırımcı güveni Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana en yüksek seviyede

Frankfurt merkezli araştırma kuruluşu Sentix, 1174 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen Haziran ayı değerlendirmesinde Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi verilerini paylaştı.

Mayıs ayında eksi 3,6 olarak ölçülen Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 3,9 puanlık artışla 0,3’e yükseldi. Bu, endeksin artış trendinin sekizinci ayını temsil ediyor. Endeksin, Şubat 2022’den beri en yüksek seviyeye çıkacağı beklentisi, eksi 1,8’e yükseldi.

Gelecek altı ay için yatırımcı beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi, 7,8’den 10’a çıkarak Şubat 2022’den beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Mevcut Durum Endeksi de eksi 14,3’ten eksi 9’a yükselerek sekiz aydır süren artışını sürdürdü. Endeks, Mayıs 2023’ten beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Sentix Genel Müdürü Patrick Hussy, Avro Bölgesi ekonomisinde toparlanmanın devam ettiğini ancak bu toparlanmanın “yavaş ve küçük adımlarla” gerçekleştiğini belirtti.

Hussy, “Ekonomideki toparlanma, art arda 8 aydaki iyileşmenin ardından ivme kaybetmiş durumda” dedi.

Almanya’da, ihracata dayalı ekonomide Genel Yatırımcı Güven Endeksi Haziran ayında 5 puan artarak eksi 12,5’e yükseldi ve Nisan 2023’ten beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Hussy, “Almanya’da ekonomik toparlanma yavaş da olsa devam ediyor” dedi, ancak ülkedeki Mevcut Durum Endeksi’nin hala eksi 26,3 puanla koyu kırmızıda olduğunu belirtti.

Sentix Genel Müdürü Patrick Hussy, “Almanya’da Beklentiler Endeksi’nin 2,3 puana yükselmesi, Alman ekonomisinin içinde bulunduğu kötü durumun kademeli olarak hafiflediğini ancak stagflasyonun (kalıcı enflasyonla birlikte durgunluk) konusunun önümüzdeki aylarda gündemde olmaya devam edeceğini gösteriyor” dedi.

Alman ekonomisi, iki yıllık bir durgunluktan sonra yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyondan kıl payı kurtulmuştu.

Ülke ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle hala kırılganlığını koruyor.

Alman hükümeti, 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, 24 Nisan’da “hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle” revize ederek yüzde 0,3’e yükseltmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap