Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 02.12.2024 - 12:29
Güncelleme: 02.12.2024 - 13:31
3619 kez okundu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) ve Özbekistan Mukimiy Adına Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsü iş birliğiyle organize edilen kongre, AMİA Yönetim Kurulu yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Kongrenin açılışına; AMİA Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Karabağ Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Şahin Bayramov, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk ve ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdulselam Arvas gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Özbekistan’ın Bakü Büyükelçisi Bahrom Aşrafhanov da etkinlikte hazır bulundu.
AMİA Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türk dünyası bilim insanlarının bir araya gelmesini sağlayan bu kongreyi düzenleyenlere teşekkür etti. Habibbeyli, 1926 yılında yine aynı binada gerçekleştirilen 1. Türkoloji Kongresi’ni hatırlatarak bu etkinliğin tarihi önemine dikkat çekti ve katılımcılara başarı dileklerini iletti.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ise Türkoloji Kongresi’nin 100. yılına yönelik hazırlıklara değindi. İlk kongrenin düzenlendiği salonda böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın anlamlı olduğunu belirten Bağcı, “Türkoloji Kongresi’nin 100. yılı aynı salonda geniş katılımla kutlanacak. Macaristan, KKTC ve diğer Türk yurtlarının bu etkinlikte yer alması büyük bir gerekliliktir,” dedi.
Bağcı, ayrıca, Türk dünyasının kendi tarihini ve kültürünü kendi perspektifinden araştırmasının önemini vurguladı: “Türk’ü en iyi Türk tanıtır. Geçmişte yapılan çalışmalardan gurur duyuyoruz ve bu mirası daha ileri taşımak için çaba göstermeliyiz.”
ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdulselam Arvas, kongrenin 2024 İslam Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şuşa şehrine ithaf edildiğini açıkladı. Arvas, kongrede Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinden bilim insanlarının, Endülüs’ten Sibirya’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan bildiriler sunacağını belirtti.
“Türk Dünyasında Milli Kimlik ve Kültürel Miras” temasıyla gerçekleştirilen kongre, Türk ve İslam medeniyetinin şekillenmesinde kültür merkezlerinin rolünü ve bu değerlerin korunmasını ele alıyor. Dil, edebiyat, tarih, sanat, sosyoloji, uluslararası ilişkiler gibi birçok disiplini kapsayan yaklaşık 100 akademik sunumun yapılacağı kongre, 4 Aralık 2024’e kadar devam edecek.
Türk dünyasının ortak değerlerini bilimsel bir zeminde ele alan bu etkinlik, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.