Azerbaycan’da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi başladı

Azerbaycan'da, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandıklar bugün açıldı.

Yayın: 07.02.2024 - 08:37

100 kez okundu

Azerbaycan’da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi başladı

Azerbaycan vatandaşları, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de dahil olduğu toplam 7 aday arasından yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için oy kullanma sürecine girdi. Bu seçim, ülkenin önümüzdeki 7 yılını belirleyecek.

Oyların kullanılması, yerel saatle 08.00’de başladı ve ülke genelinde 6 bin 500 sandıkta gerçekleşiyor. Ülkede kayıtlı 6,5 milyon seçmen bulunuyor ve yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları da kendi ülkelerindeki büyükelçiliklerde oy kullanabiliyorlar.

Seçimi yaklaşık 800 yabancı ve 90 bin yerli gözlemci izliyor. Ayrıca, yerli ve yabancı basından yaklaşık 200 gazeteci de seçimi takip ediyor.

Oy verme işlemi, yerel saatle 19.00’da sona erecek.

Seçimde, mevcut Cumhurbaşkanı Aliyev’in yanı sıra diğer adaylar da yarışıyorlar: Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, ve bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev.

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de seçim sandıkları kuruldu. Bu, 30 yıl aradan sonra ilk kez ülkenin tamamında seçim yapılacağı anlamına geliyor.

Şuşa, Hankendi, Hocalı, Hocavend, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Zengilan, Gubadlı, Laçın ve Kelbecer gibi bölgelerde 22 binden fazla seçmen, cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanabilecek.

Azerbaycan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 7 yılda bir yapılıyor ve son seçim 11 Nisan 2018’de gerçekleşmişti. Cumhurbaşkanı Aliyev, erken seçim kararını 7 Şubat’ta alarak duyurmuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap