Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 01.10.2024 - 17:08
Güncelleme: 01.10.2024 - 17:08
2765 kez okundu
Katılımcılara seminerin sonunda sertifikalar verildi.
Seminer, Komisyon Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu tarafından 10.00-16.00 saatleri arasında Komisyon binasında verildi. Eğitimde “Bağımlılık nedir?”, “Uyuşturucu ve uçucu maddelerin zararları”, “Yeşil reçeteli ilaçların etkileri” gibi konular ele alındı. Ayrıca, eski bir danışanın hayat hikayesi de paylaşıldı.
Katılımcılar, bağımlılık konusunda farkındalık kazanarak sorular sorma ve düşüncelerini paylaşma fırsatı buldu.
Komisyon Başkanı Hatipoğlu, uyuşturucu kullanımının önlenmesinde eğitimin önemine dikkat çekti. Komisyonun çalışmalarına değinerek, önleme programları, bilimsel araştırmalar, psikososyal destekler ve 7/24 danışma hattı gibi hizmetler sunduklarını belirtti. Hatipoğlu, bağımlılığın herkesin başına gelebileceğini ve bu süreçte telefon, sigara gibi alışkanlıkların da bağımlılık oluşturabileceğini vurguladı.
Psikolojik belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, halüsinasyon, uyku bozuklukları ve depresyonun olduğunu belirten Hatipoğlu, fiziksel belirtiler arasında ise kas ağrıları, solunum problemleri ve kalp krizi riskini sıraladı.
Madde kullanan bir kişinin nasıl tanınabileceği konusunda bilgi veren Hatipoğlu, sözel iletişimde değişiklikler, agresif davranışlar, fiziksel farklılıklar ve sürekli yalan söyleme gibi belirtilerin madde kullanımının işareti olabileceğini ifade etti. Ayrıca, madde kullanan kişiye empati ile yaklaşılması gerektiğini ve profesyonel yardım alınmasının önemini vurguladı.
Uyuşturucu kullanımıyla ilgili toplumda yanlış inanışların bulunduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Ben bağımlı olmam” gibi ifadelerin yanıltıcı olduğunu belirtti. Özellikle kokain gibi bazı uyuşturucuların tek kullanımda bile bağımlılık yapabileceğini dile getirdi.
Hatipoğlu, denetimli serbestlik hakkında bilgi vererek, mahkemelerin kişinin kişisel kullanım amacıyla suçu işlediğine kanaat getirmesi halinde bu seçeneği sunduğunu belirtti. Uyuşturucu maddeler ve zararlarına da değinen Hatipoğlu, son dönemde yaygınlaşan metanfetaminin büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Esrarın tehlikeli bir madde olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, esrarın kanser yapıcı etkisinin sigaradan beş kat daha fazla olduğunu belirtti. Esrarın bedende birikmesi nedeniyle uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini de ekledi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.