Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Siyaset
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 23.08.2024 - 12:22
Güncelleme: 23.08.2024 - 13:37
3038 kez okundu
Yunanistan’da faaliyet gösteren DEB Partisi’nin Genel Başkanı Asafoğlu, Batı Trakya’da yaşayan Türk nüfusun etnik baskılar ve Yunan yönetiminin ayrımcı politikalarıyla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. AA muhabirine konuşan Asafoğlu, Batı Trakya Türk halkının, Yunan makamları tarafından asimilasyon politikalarına maruz bırakıldığını ve uluslararası anlaşmalarla tanınan haklardan faydalanamadığını vurguladı.
Batı Trakya’da Azalan Türk Nüfusu
Batı Trakya’daki Türk nüfusunun 1920’li yıllardan bugüne yarıdan fazla azaldığını belirten Asafoğlu, bölgedeki Türk Azınlığın nüfus oranının yüzde 65’ten yüzde 30’a düştüğünü söyledi. Asafoğlu, 1923’te yüzde 84 olan toprak sahipliğinin ise bugün yüzde 23’e kadar gerilediğine dikkat çekti. Bu durumun Yunanistan’ın ayrımcı ve asimilasyonu hedefleyen politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti.
Yunanistan’ın Ayrımcı Politikaları ve Azınlık Hakları
Asafoğlu, 1960’lı yıllardan bu yana Yunanistan yönetiminin, Türk halkının haklarını ihlal eden bir tutum sergilediğini söyledi. 1967’den itibaren Türk vakıf yönetimlerinden uzaklaştırıldıklarını ve 1970’lerden itibaren “Türk” sıfatının kullanılmasının suç sayıldığını belirten Asafoğlu, 1980’lerde isimlerinde “Türk” sıfatı olan azınlık sivil toplum kuruluşlarının yasa dışı ilan edildiğini ve Batı Trakya vakıflarına yönelik ayrımcı yasaların kabul edildiğini ifade etti.
Türk Okullarının Kapatılması
Asafoğlu, Türk Azınlığının en çok baskı gördüğü alanlardan birinin azınlık okulları olduğunu belirtti. Yunanistan hükümetinin, uluslararası anlaşmalar ve ikili antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek bir yana, Türk halkının sahip olduğu eğitim haklarını da ihlal ettiğini ifade etti. Asafoğlu, son 28 yılda Batı Trakya’daki azınlık okullarının sayısının 231’den 86’ya düştüğünü belirterek, bu durumun Yunanistan’ın asimilasyon politikalarının bir parçası olduğunu vurguladı.
Batı Trakya’daki Türk Nüfusunun Tepkisi
Asafoğlu, Batı Trakya’daki Türk nüfusunun bu duruma büyük bir tepki gösterdiğini belirtti. 1923 Lozan Antlaşması ile kazanılan hakların gasp edilmesi karşısında azınlık halkının kaygılı ve kızgın olduğunu ifade etti. Okulların özerk statüsünün ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Asafoğlu, Yunanistan’ın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Batı Trakya’daki Türk Haklarının Savunulması
Asafoğlu, DEB Partisi olarak Batı Trakya’daki Türk nüfusunun haklarını korumak için büyük çaba sarf ettiklerini ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa Hür İttifakı (EFA) üyesi olarak bu sorunları Avrupa arenasında da dile getirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin de Batı Trakya Türk Azınlığının hakları konusunda önemli çabalar gösterdiğini belirten Asafoğlu, her fırsatta Yunanistan’ın dikkatinin bu konuya çekildiğini söyledi. Sorunların kasıtlı olarak çözümsüzlüğe mahkum edilmesinin zulüm olduğunu vurguladı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.