Belçika: “Adalet Divanı İsrail’e “Gazze’ye saldırılarını durdur” derse bunu tam destekleriz”

Belçika, İsrail'i soykırımla suçlayan Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davada, Gazze'ye yönelik saldırıların durması yönünde alınacak bir kararı tam destekleyeceğini duyurdu.

Yayın: 20.01.2024 - 18:32

102 kez okundu

Belçika: “Adalet Divanı İsrail’e “Gazze’ye saldırılarını durdur” derse bunu tam destekleriz”

Flaman Sosyalistlerden (SP.A) Belçika Kalkınma İşbirliği ve Büyükşehirler Bakanı Caroline Gennez, bu konudaki taahhüdünü sosyal medya platformu X’te paylaştığı mesajında ifade etti. Gennez, Belçika’nın insan hakları ve insancıl hukuk konusundaki sorumluluğunu yerine getirmek adına Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’ye yönelik İsrail operasyonunu durdurma çağrısını destekleyeceğini belirterek, “Doğru yönde adımlar; ülkemiz insan hakları ve insancıl hukuk için sorumluluğunu üstleniyor.” dedi.

Gennez, ayrıca Gazze’ye insani yardımların tamamının en kısa sürede ulaştırılmasını sağlama hedefine bağlı kalacağını ifade etti. Belçika hükümetinin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’i soykırımla suçlayarak açtığı davaya destek verme kararı, Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter’in çağrısı üzerine alındı. De Sutter, 9 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Belçika’nın İsrail’in Gazze’deki soykırım tehdidine karşı sessiz kalamayacağını belirterek Güney Afrika’nın liderliğini takip ederek Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı eyleme geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Belçika hükümeti, Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası düzeyde daimi ateşkes, tam insani erişim, esirlerin serbest bırakılması, uluslararası hukuka uyulması ve iki devletli çözüm için çaba göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı “soykırım davası” kapsamında UAD’de alınması talep edilen tedbir kararları arasında, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurması, insani yardımlara erişimi sağlaması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi gibi maddeler bulunuyor. UAD’nin, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başladığı belirtilirken, kararın açıklanması için belirli bir tarih bulunmuyor. Ancak UAD’nin önceki yargılamalara bakıldığında, soykırım gibi acil durumları değerlendirdiğinde bu sürenin birkaç hafta olabileceği öngörülüyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap