Blinken, Çin’i ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Çin'e üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.

Yayın: 23.04.2024 - 11:56

32 kez okundu

Blinken, Çin’i ziyaret edecek

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Blinken’ın, mevkidaşı Wang Yi’nin davetiyle 24-26 Nisan tarihleri arasında Çin’i ziyaret edeceği belirtildi.

Amerikan basınındaki haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken’ın ziyaretinde Wang ile “rekabetçi olmayan ticaret uygulamaları ve sanayideki aşırı kapasite üretimi dahil olmak üzere çeşitli ikili, bölgesel ve küresel konuları ele alacağını” ifade etti.

Yetkili, Blinken’ın ziyaretinin, son zamanlarda artan rekabetin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi, çatışmalardan kaçınılması ve yanlış hesaplamalardan kaçınılması amacıyla gerçekleştirilen “yoğun diplomasi” çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Amerikan heyetinde, Blinken’ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Kamu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşarı Elizabeth Allen, Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink, Uluslararası Uyuşturucuyla Mücadele ve Adli İşbirliğinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Todd Robinson ile Siber Uzay ve Dijital Politikadan Sorumlu Büyükelçi Nathaniel Fick’in bulunacağı kaydedildi.

Heyetin görüşmelerde, uyuşturucuyla mücadele, yapay zeka alanında işbirliği, halklar arasındaki etkileşimin artırılması ve iki ülke orduları arasındaki iletişimin ele alınması bekleniyor.

Blinken’ın Wang’a, ABD’nin, Çin’in Rusya’nın savunma endüstrisini güçlendirmeye yönelik artan desteğinden duyduğu endişeleri dile getireceği, ayrıca iki bakanın Hint-Pasifik bölgesi ve Orta Doğu’daki gerilimler hakkında konuşacakları belirtildi.

Blinken’ın ziyareti, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in 4-9 Nisan tarihleri arasında Çin’i ziyaretinden kısa bir süre sonra gerçekleşiyor.

Yellen, ziyaretinde, Çin’in elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji ekipmanları gibi yükselen endüstri sektörlerinde devlet destekli aşırı kapasite üretiminin küresel ekonomide dengesizliğe neden olabileceğine dikkat çekerek, sanayi politikasında değişiklik talep etmişti.

ABD yönetimi, Çin’den gelen ucuz ürünlerin neden olduğu haksız rekabete karşı çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik gümrük tarifelerinin artırılacağını ve Çin’in gemi inşa, lojistik ve gemicilik sektörlerindeki ayrımcı ve korumacı ticaret uygulamalarına ilişkin soruşturmaların başlatılacağını bildirmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap