CHP’den Markulli’nin sözleri hakkında soru önergesi verildi

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Milletvekili Emekli Büyükelçi Namık Tan, Rum eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli'nin, EOKA örgütünün Kıbrıs Türklerine yönelik katliamlarına dair sözlerinin araştırılması için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a soru önergesi verdi.

Yayın: 10.09.2024 - 10:50

2653 kez okundu

CHP’den Markulli’nin sözleri hakkında soru önergesi verildi

Tan, Markulli’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaların, Kıbrıs Barış Harekatı’na giden süreci ve bu süreçte yaşanan insanlık dramlarını yeniden gündeme taşıdığını belirtti. Markulli, 14 Ağustos 1974’te EOKA-B örgütü tarafından Kıbrıs’ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde 126 Kıbrıs Türk’ünün katledildiğini açıklamış ve Rum Yönetimi’ni katliamların üzerini örtmekle suçlamıştı.

Namık Tan’ın Açıklaması

Namık Tan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Markulli’nin bu itiraf niteliğindeki çıkışının Türkiye’de yeterince yankı bulmadığını vurguladı. Özellikle Türkiye’deki medya kuruluşlarının ve hükümetin bu açıklamayı görmezden geldiğini belirten Tan, Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya ilişkin bir açıklama yapmamış olmasını eleştirdi. Kıbrıs Türklerinin yaşadığı bu insanlık dışı saldırıların uluslararası arenada daha etkin bir şekilde duyurulması gerektiğini ifade eden Tan, bu konuda hükümetin sorumluluğunu yerine getirmediğini savundu.

Tan, ayrıca Kıbrıs Türklerine yönelik bu tür tarihsel gerçeklerin, Kıbrıs müzakerelerinde Türkiye’nin hukuki pozisyonunu güçlendirebileceğini ancak iktidarın bu konuyu önemsemediğini öne sürdü. Türkiye’nin, Kıbrıs Türkleri ve KKTC’nin haklarını savunma konusunda yeterince aktif olmadığını dile getirerek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a şu soruları yöneltti:

TBMM Soru Önergesi

  1. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markulli’nin açıklamaları sonrası, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı neden henüz resmi bir açıklama yapmamıştır?
  2. Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türklerinin 1960-1974 yılları arasında yaşadığı insani trajedileri uluslararası kamuoyuna anlatmaya yönelik herhangi bir tanıtım çalışması yürütmekte midir? Eğer böyle bir çalışma varsa, detaylarını paylaşabilir misiniz? Yoksa bu konuda yeni bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
  3. Filistin ve Rohingya Müslümanlarının yaşadığı insan hakları ihlalleri konusunda yapılan uluslararası çalışmalar, Kıbrıs Türklerinin 1974 öncesinde yaşadığı trajedileri anlatmak için neden yeterince yapılmamaktadır? Bu eleştiriler hakkında bir açıklamanız var mı?

Namık Tan, hükümetin Kıbrıs Türkleri ve diğer Türk soylu toplulukların haklarını savunma konusundaki eksikliklerine dikkat çekerken, özellikle Cumhur İttifakı’nın bu konuda gösterdiği duyarsızlığı eleştirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap