Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Siyaset
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 21.08.2024 - 08:21
Güncelleme: 21.08.2024 - 02:14
2699 kez okundu
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’de düzenlenen bir basın toplantısında, ABD’nin Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıklarda taraf olmadığını belirterek, bu duruma müdahil olma hakkının bulunmadığını savundu.
Sözcü Mao, “ABD, Güney Çin Denizi’ndeki sorunların tarafı değildir ve Çin ile Filipinler arasındaki anlaşmazlıklara karışma yetkisi yoktur. ABD, Filipinler ile olan Karşılıklı Savunma Anlaşmasını, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki egemenliğini ve çıkarlarını ihlal etmek için kullanmamalıdır.” şeklinde konuştu.
Çin’in, Filipinler’in bölgedeki ihlallerine karşı verdiği tepkinin meşru, adil ve uluslararası hukuka uygun olduğunu vurgulayan Mao, ABD’yi bölgede gerilimi artırmaktan ve istikrarsızlığa yol açmaktan vazgeçmeye çağırdı.
Güney Çin Denizi’nde Spartly Adaları’nın bir parçası olan Sabina Sığı açıklarında, Çin ve Filipinler’e ait sahil güvenlik gemileri arasında bir çarpışma meydana geldi.
Olayın ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 1951 tarihli ABD-Filipinler Karşılıklı Savunma Anlaşması’nın 5. maddesinin, taraflardan birine yapılan saldırıda diğer tarafın savunma yükümlülüğü taşıdığını hatırlattı. Bu anlaşmanın, Filipinler’in silahlı kuvvetlerine ve sahil güvenlik gemileri gibi kamuya ait unsurlara yönelik saldırıları da kapsadığını belirtti.
Son aylarda, Vietnam ve Tayvan’ın da hak iddia ettiği bu ihtilaflı sularda, Çin ve Filipinler gemileri arasında sık sık gerginlik yaşanmakta, zaman zaman çarpışmalar meydana gelmektedir.
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer almaktadır.
Çin, 1947 yılında yayımladığı bir haritayla Güney Çin Denizi’nin yaklaşık %80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuştur. Bu deniz altı kaynakları açısından zengin bölgede, Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia etmektedir.
Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmaktadır.
2016 yılında Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusuyla verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına hükmetmişti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.