Dünya Altın Konseyi’nden (WGC) altının reel getirisi üzerine değerlendirme

Dünya Altın Konseyi (WGC), yaptığı açıklamada, altının son 50 yılda enflasyon oranlarının önemli ölçüde üzerinde bir getiri sağladığını ve bu getirinin küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile uyumlu olduğunu belirtti. Konsey, "Altının Uzun Vadeli Getiri Beklentisi" başlıklı yeni raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Yayın: 23.10.2024 - 10:50

1162 kez okundu

Dünya Altın Konseyi’nden (WGC) altının reel getirisi üzerine değerlendirme

Raporda, altının portföy riskini yönetmeye katkısının ve değer koruma yeteneklerinin birçok araştırmayla desteklenerek net bir şekilde ortaya konduğu ifade edildi. Ancak, altının portföy getirisine olan katkısının aynı şekilde yeterince tanımlanmadığına dikkat çekildi. Bu bağlamda, “Altının uzun vadeli getirilerini tahmin etmek için mevcut çerçeveler bulunsa da, bunlar, diğer varlık sınıflarıyla ilgili sermaye piyasası varsayımlarıyla tutarlı ve güvenilir bir yaklaşımdan uzak” ifadesine yer verildi.

Ayrıca, raporda altının getirisine yönelik yapılan araştırmalar sonucunda, altının bir “değer saklama aracı” olarak tanımlandığı, ancak bu yaklaşımın bazı eksiklikler taşıdığı vurgulandı. “Altın standardı” dönemlerine ait verilerin kullanılması durumunda yanıltıcı sonuçların ortaya çıkabileceği belirtildi. Uzun vadeli fiyatların yalnızca finansal piyasalardaki talep üzerinden değerlendirilmesinin, altının portföylerdeki rolünü daha az gösteren bir yanılgıya yol açtığı ifade edildi.

Yeni bir yaklaşım benimseyerek, rapor altının uzun vadeli getiri hesaplamalarını güncelledi. Sonuç olarak, altının son 50 yıl boyunca enflasyonun oldukça üzerinde ve küresel GSYH ile paralel bir getiri sağladığı tespit edildi. Mücevherat ve teknoloji sektörleri, merkez bankaları, finansal yatırımlar, perakende külçeleri ve madeni paralar gibi altın alımlarını destekleyen unsurların mevcut teorilerin öngördüğünden çok daha fazla olduğu vurgulandı. Raporda, finansal piyasa yatırımcılarının kısa vadeli fiyat oluşumlarını etkileyen bir eğilim içinde olmalarına rağmen, uzun vadede bu etkinin daha az olduğu da dile getirildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap