Ekvador’da kuraklık ve “El Nino” nedeniyle enerji için “acil durum” ilan edildi

Enerji çoğunluğunu hidroelektrik santrallerinden alan Ekvador, şiddetli kuraklık ve El Nino'nun neden olduğu hava olaylarıyla mücadele ederken, enerji alanında "acil durum" ilan etti.

Yayın: 18.04.2024 - 09:44

65 kez okundu

Ekvador’da kuraklık ve “El Nino” nedeniyle enerji için “acil durum” ilan edildi

Al Jazeera’nın aktardığına göre, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, Guayaquil’de yaptığı açıklamada ülkenin enerji sektöründeki kritik durumu onayladı ve enerji için acil durum ilan ettiklerini duyurdu.

Noboa, enerji sorunlarının yanı sıra “sabotajların” da etkili olduğunu ancak bunun arkasındaki kişi veya grupları açıklamadı.

Bu gelişmelerin ardından Noboa, Enerji Bakanı Roberto Luque’nin istifasını talep etti.

Yeni atanan Bakan Luque ise kısa vadede enerji krizine çözüm bulmanın zor olduğunu vurguladı.

Ekvador’daki enerji şirketleri, başkent Quito dahil olmak üzere birçok şehirde elektrik kesintilerinin saatleri hakkında kamuoyunu bilgilendirdi ve günlük olarak 2 ile 5 saat arasında kesinti yapıldığını açıkladı.

Enerji Bakanlığı, yükselen sıcaklıklar, azalan su debileri ve kuraklık gibi faktörlerin ülkenin enerji sistemini olumsuz etkilediğini belirtti.

Kolombiya’nın Ekvador’a enerji ihracatını durdurması da durumu daha da kötüleştirdi. Kolombiya’nın kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak için aldığı bu karar, Ekvador’un enerji krizini derinleştirdi.

Kolombiya’da suyun kısıtlı olarak verilmesi de kuraklık nedeniyle yaşanan sorunları artırdı. Başkent Bogotá’da, vatandaşlardan kısa süreli duş almaları istenirken, su israfı yapanlara da ceza verileceği belirtildi.

Hidroelektrik santrallerinde türbinleri çalıştırmak için su akışının önemli olduğu göz önüne alındığında, su seviyelerindeki düşüşlerin önemi daha da artıyor. Kolombiya’da son ölçümlere göre su seviyesi yüzde 18’e kadar düştü.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap