El-Sen’den KIB-TEK’e sert tepki: Süresiz grev gündemde

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (KIB-TEK) örgütlü Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), “iyi niyetlerinin suistimal edildiğini” belirterek süresiz grev seçeneğinin masada olduğunu duyurdu.

Yayın: 11.01.2025 - 13:04

2237 kez okundu

El-Sen’den KIB-TEK’e sert tepki: Süresiz grev gündemde

El-Sen, geçtiğimiz Ağustos ayında KIB-TEK yönetimine bir talepler listesi sunduklarını hatırlattı. Bu talepler arasında, enerji arz güvenliğini sağlamak için santral yatırımı yapılması ve diğer stratejik adımlar yer alıyordu. Ancak bu taleplerin yerine getirilmemesi durumunda eylem yapılacağı konusunda önceden uyarıda bulunduklarını belirtti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Geçtiğimiz süreçte hem KIB-TEK Yönetimi hem de Başbakan Ünal Üstel, taleplerimizin karşılanacağına dair kamuoyu önünde söz vermiş ve bir takvimlendirme yapılmıştı. Bu gelişme üzerine sendikamız, iyi niyet göstergesi olarak eylemini askıya almıştı. Ancak verilen bu sözler, önceki vaatler gibi kağıt üzerinde kalmıştır.”

El-Sen, kurumun geleceği ve halkın menfaatleri adına sözlerin yerine getirilmesini talep ettiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Süresiz Grev İçin Yetki Verildi

Sendika Yönetim Kurulu tarafından yapılan toplantıda, Salı günü KIB-TEK yönetimiyle gerçekleştirilecek görüşmelerin sonucuna bağlı olarak süresiz grev de dahil olmak üzere tüm yasal hakların kullanılmasına yönelik karar alındığı bildirildi. Sendika Başkanı Ahmet Tuğcu ve Genel Sekreter Hüseyin Peksever’e tam yetki verildiği açıklandı.

El-Sen’in Talepleri

El-Sen’in KIB-TEK yönetimine ilettiği ve kamuoyuyla paylaştığı talepler şunlar:

  • AKSA ile imzalanan KALECİK-III Sözleşmesi’nin güncellenmesi veya iptali: Santrallerin verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi için sözleşme kamu yararı gözetilerek yeniden ele alınmalıdır.
  • 80 milyon dolarlık santral yatırımı için ihaleye çıkılması: Ağustos 2024’e kadar vaat edilen yatırımın hayata geçirilmesi ve yüksek maliyetli mobil santrallerin devre dışı bırakılarak arz güvenliğinin sağlanması.
  • Bilançoların şeffaf şekilde paylaşılması: Kamuoyu, kurumun finansal durumu hakkında bilgilendirilmelidir.
  • İş güvenliği önlemlerinin artırılması: İş kazalarının önlenmesi ve çalışan güvenliğinin sağlanması adına İş Güvenliği Yasası’na uygun adımlar atılmalıdır.
  • Santral ve trafo merkez binalarının deprem dayanıklılık testlerinin yapılması.
  • Kadro düzenlemelerinin yapılması: Kurumda iş barışının sağlanması için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
  • Faiz aflarının şeffaf açıklanması: Son dört yılda kimlerin bu aftan faydalandığı ve oluşan finansal açığın nasıl kapatıldığı kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
  • Toplu İş Sözleşmesi’ne uyulması: Yönetim tarafından imzalanan sözleşmeye harfiyen uyulması gerekmektedir.
  • Yönetim kurulunun nitelikli hale getirilmesi: Mali, teknik ve yönetim yeterliliği olmayan üyeler değiştirilmelidir.
  • Kurum hizmet binalarının inşası: Çalışma koşullarını iyileştirmek adına gerekli altyapı yatırımları yapılmalıdır.

Son olarak El-Sen, kararların uygulanmasında yönetim kurulunun yetkili olduğunu vurgularken, “Başbakan’dan onay alınmadan işlem yapılamaz” yaklaşımının terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap