Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 01.08.2024 - 15:38
Güncelleme: 01.08.2024 - 17:40
94 kez okundu
Bu açıklamada, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından belirlenen düzenleyici yönergelere uyumun kritik olduğu, ancak elektrik sistemleri ve ekipmanlarının standartlara uyumunu denetleyecek kişilerin elektrik mühendisleri olması gerektiği vurgulanmıştır.
EMO ve İSG-BİR, iş yerlerindeki elektrik sistemlerinin kontrol ve denetimi için Çalışma Dairesi tarafından yetkilendirilmiş elektrik mühendislerinin görev alabileceği bir sistemin elzem olduğunu belirtmiştir. Bu durum, iş yerlerinde yaşanan elektrik kazalarının önlenmesinde önemli bir adım olarak görülmektedir.
İş yerlerinde yaşanan elektrik kazaları, mesleki sağlık ve güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Elektrik çarpması, yanıklar ve ark parlaması gibi kazalar, genellikle hatalı ekipman, yetersiz bakım, tecrübesiz personel ve yetersiz güvenlik protokollerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle turizm, inşaat ve imalat gibi yüksek riskli sektörlerde bu kazalar sıkça görülmektedir.
İşverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından hazırlanan risk değerlendirme raporlarına ve eylem planlarına uymaları, güvenlik standartlarını uygulamaları ve düzenli İSG eğitimleri vermeleri gerekmektedir. Ayrıca, elektrikle uğraşan çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman (PPE) kullanımı sağlanmalı ve elektrik sistemlerinin rutin denetimleri yapılmalıdır.
İş yerlerinde kullanılacak elektrik sistemleri ve ekipmanların standartlara uygunluğunu denetleyecek kişilerin elektrik mühendisleri olması gerektiği belirtilmiştir. Bu bağlamda, yetkilendirilmiş elektrik mühendislerinin görev alabileceği bir denetim sistemi oluşturulması gerektiği vurgulanmıştır.
Elektrik kazalarının önlenmesi amacıyla EMO ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında imzalanan protokol kapsamında, elektrikli cihazların BS 1363 standartlarına uygun 3’lü fiş ile ithalatı ve satışı konusunda sıkı kurallar getirilmiştir. Bu kurallar, güvenlik standartlarını karşılamayan ürünlerin piyasaya sürülmesini engellemeyi amaçlamaktadır.
Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız elektrik tesisatlarında herhangi bir arıza tespit edildiğinde, mutlaka yetkili ve sertifikalı elektrik mühendisleri tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Yetkin olmayan kişilerin müdahaleleri, can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Özellikle eski binalarda ve kullanıcısı sık değişen yerlerde, elektrik tesisatlarının periyodik olarak kontrol edilmesi önemlidir.
EMO ve İSG-BİR, ülkemizde görülen elektrik kazalarının önlenmesi ve denetim prosedürlerinin belirlenmesi için iş birliği içinde çalışacaklarını, gerçekleşen elektrik kazalarının sorumlularının belirlenmesi için konunun takipçisi olacaklarını kamuoyuna duyurmuştur.
Bu açıklamalar, iş yerlerinde elektrik güvenliği konusunda alınması gereken önlemlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. İşverenler ve çalışanlar, bu konuda duyarlı olmalı ve belirtilen tedbirleri titizlikle uygulamalıdır.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.