Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 22.01.2025 - 15:21
Güncelleme: 22.01.2025 - 17:36
4017 kez okundu
Erhürman, “Sarayönü’ne hapsolma durumu, Kıbrıslı Türklere son dört buçuk yılda pek çok önemli kayıp yaşatmıştır,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin Dışlanması Sürdürülebilir Değil
Kıbrıs’ın bulunduğu coğrafyada Kıbrıslı Türkler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dışlanarak izlenen politikaların, bölgedeki istikrarlı bir barış ortamında sürdürülebilir olmadığını dile getiren Erhürman, “Bölgeyi genel olarak ele aldığımızda, barışın tesis edilmesini istiyoruz. Bölgedeki istikrarsızlık, adada da olumsuz etkiler yaratmaktadır,” ifadelerini kullandı.
Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar Arasında İşbirliği Zorunluluğu
Erhürman, deniz yetki alanları, enerji kaynakları, hidrokarbonlar ve ticaret yolları gibi konularda Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların ortaklaşa kararlar alacakları mekanizmalara duyulan ihtiyacın giderek arttığını belirtti. Bu bağlamda, siyasi eşitliğin korunmasının önemine dikkat çeken Erhürman, “Siyasi eşitlik, masaya oturmadan önce kabul edilmelidir,” dedi.
CTP Cumhurbaşkanlığı Seçimine Hazır
CTP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hem hazır hem de kararlı bir şekilde odaklandığını belirten Erhürman, “Birilerini dışlamak gibi bir lüksümüz yok. Son bir kaç yıldır sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi için değil, ülkenin genel yapısı için ‘birlikte yöneteceğiz’ anlayışını savunuyoruz. Ülkemizin iç ve dış durumu göz önüne alındığında, hiçbir siyasi partinin ‘ben bu işi yalnız başıma yaparım’ deme hakkı yok,” şeklinde konuştu.
Türkiye ile İyi İlişkiler İçin Doğru Zemin
Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerin doğru bir zeminde geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, “Doğru zemin oluşturulmadan iyi ilişkiler sürdürülebilir değildir. Biz Türkiye’ye değil, Türkiye ile konuşmalıyız. Aynı şekilde Türkiye de bizimle değil, bizimle konuşmalıdır. Karşılıklı diyalog son derece önemlidir,” dedi.
Kıbrıs Konusunda Farklı Görüşler ve Çözüm Yolları
Rauf Raif Denktaş’tan Mustafa Akıncı’ya kadar Türk tarafının her zaman federasyon önerdiğini hatırlatan Erhürman, “Ancak bu öneri zaman zaman konfederasyona benzer bir yapıya evrildi. Son dönemde AKEL tarafından gevşek federasyona destek verilmesi de dikkat çekicidir,” dedi. Erhürman, dünyadaki federasyon örneklerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çekerek, “İsviçre’nin federasyonu ile ABD ve Rusya’daki federasyonlar birbirinin aynısı değil. Her biri kendine özgü bir yapıya sahiptir,” ifadelerini kullandı.
Siyasi Eşitlik ve Diyalog Gerekliliği
Siyasi eşitliğin masaya oturmadan kabul edilmesi gerektiğini yineleyen Erhürman, DİSİ ve AKEL’in de benzer bir görüşü paylaştığını belirtti. Ayrıca, farklı görüşlerin sağlıklı bir diyalog yolu ile çözülebileceğini vurguladı.
Hakan Fidan’ın Kıbrıs Ziyareti ve Avrupa Vizyonu
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kıbrıs ziyaretine değinen Erhürman, “Fidan’ın göreve başlamasından bu yana Avrupa ile ilgili açıklamaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam üyelik sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Bu açıklamaları, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşma vizyonu olarak görmüyorum,” şeklinde konuştu.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.