Ersin Tatar: BM genel sekreteri ile iletişimden kaçmadık

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in New York’taki daveti üzerine yaptığı açıklamada, “Düşüncelerimi ve temsil ettiğimiz siyaseti ifade etme fırsatını bulduğum için bu öneriyi kabul ettim.

Yayın: 01.10.2024 - 18:48

952 kez okundu

Ersin Tatar: BM genel sekreteri ile iletişimden kaçmadık

Guterres’e olan saygım nedeniyle bu toplantıya katılmayı uygun gördüm” dedi. Tatar, bunun bazı çevrelerce iddia edildiği gibi “geri adım” atmak olmadığını vurguladı.

Tatar, “Her zaman iletişim, diyalog ve görüşmelerden yana olduk” diyerek, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tanınmadığı bir ortamda resmi müzakerelere başlamayacaklarını Guterres’e ilettiğini belirtti.

Parti Başkanları ile Görüşmeler

Cumhurbaşkanı Tatar, mecliste temsil edilen siyasi parti liderleri ile yaptığı toplantının ardından, New York’ta gerçekleştireceği görüşmelere dair bilgi verdi. Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ve Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Zeki Çeler ile de ayrı görüşmeler gerçekleştireceğini ifade etti.

Türkevi’nde Önemli Temaslar

BM 79. Genel Kurulu çerçevesinde temaslarının olduğunu dile getiren Tatar, Türkevi’nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililerle kapsamlı değerlendirmelerde bulunduğunu aktardı. Erdoğan’ın, Kıbrıs’taki çözüm sürecinde Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tanınmasının önemine vurgu yaptığını belirten Tatar, Erdoğan’ın KKTC’nin tanınmasının yanı sıra ekonomik ve diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi mesajı verdiğini ifade etti.

Federasyon Konusundaki Durum

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde hem Kıbrıs Türk halkının hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarının korunması gerektiğini belirten Tatar, Erdoğan’ın federasyon konusunda “defterin kapandığı” mesajını verdiğini kaydetti. Federasyon görüşmelerinin geçmişteki deneyimlerden yola çıkarak yarar sağlamayacağını dile getiren Tatar, bu sürecin sona erdiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi Kararları

Cumhurbaşkanı Tatar, 1964 yılından bu yana BM Güvenlik Konseyi kararlarının geçerliliğine ve Kıbrıs Türklerinin dışlandığı tarihsel olaylara dikkat çekti. 1983’te kurulan KKTC’nin bu süreçte kendi yolunu çizdiğini ifade eden Tatar, “Tüm bu gerçekleri New York’ta muhataplarımıza anlatmaya devam ediyoruz” dedi.

Diyalog ve Çözüm Arayışı

Kıbrıs meselesinin günümüzde dünya gündeminde ne kadar önemli olduğu konusunda şüpheler olduğunu belirten Tatar, sorunun çözümünün herkesin yararına olacağını kaydetti. Ancak ortaya koydukları şartların kabul edilmediğini, bu yüzden bir müzakere sürecine geçilemediğini aktardı. “Masaya oturmadan da müzakereler sürdürülmektedir” diyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünya kamuoyuna duyurmak için çabalarının süreceğini ifade etti.

Yeni Bir Yol Haritası Gerekiyor

BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs’ta müzakere zemininin olmadığını teyit ettiğini belirten Tatar, “Artık farklı bir yola girmeliyiz” ifadesini kullandı. Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununu çözmede daha esnek bir tutum benimsemesi gerektiğini vurguladı. Tatar, enerji ve ekonomik iş birliği konularında da görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Sonuç ve Gelecek Vizyonu

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’e Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı ambargo ve kısıtlamaları da aktardığını, bu konuda uluslararası destek beklediğini ifade etti. “Kıbrıs Türkü olarak bir müzakere sürecine diz çökerken, bu baskılara asla boyun eğmeyeceğiz” diyen Tatar, KKTC’nin güçlendirilmesi için alınacak tedbirlerin devam edeceğini açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap