Fide Kürşat: Acil olarak bölgesel kalkınma planına ihtiyaç var!

Soner Yalçın

17/10/2023 Salı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Fide Kürşat, Cumhuriyet Meclisi’nde “İskele SOS Veriyor” başlıklı konuşmasında, İskele bölgesindeki sorunları ve bu sorunların yakın gelecekte daha fazla etkileyici hale geleceğini vurgulayarak, acil bir teşhis, analiz, strateji ve tedbir alınması gerektiğini dile getirdi.

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, Meclis Genel Kurulu’na hitaben şunları ifade etti:

“İskele Bölgesi’nde uzun bir süredir plansız, programsız, kontrolsüz, çarpık ve hatta kaçak yapılaşma ile birlikte yoğun bir yabancı nüfus artışı yaşanmaktadır. Arazi mülkiyetleri sürekli el değiştirmekte ve bu özellikle yabancılara geçmektedir. Bu noktada altını çizmek gerekir; Şu an itibariyle bölgedeki nüfus ve mülkiyet yapısı net olarak bilinmemektedir. Demografik yapının hızla değiştiği, sosyo-kültürel ve ekonomik yapının bundan etkilendiği görülmektedir.

Bölgede ayrıca birçok sosyal sorun da yaşanmaktadır. Eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetlere erişimde zorluklar bulunmaktadır. İskele merkezdeki okullarda Türkçe bilmeyen çocukların oranı yüksektir ve öğretmenler bu çocuklarla iletişim kurmak için Google Translate gibi araçlara başvurmak zorunda kalmaktadır. İskele Açık Pazar’da Türkçe konuşan insanların sayısı azalmıştır, yerli halkın alım gücü düşmüş ve piyasa yabancılar tarafından yönlendirilmektedir.

Gelen nüfusun yapısı ve sermaye yapısı bilinmemektedir. Yetersiz altyapı, su temini, atık yönetimi ve kanalizasyon sorunları da bölgede artan yapılaşmanın bir sonucudur. Özellikle pandemi sonrası tarım arazilerinin hızla betonlaşması, deniz kirliliği ve çevre sorunları da gittikçe artmaktadır. Bölgesel kalkınma planları, altyapının geliştirilmesi ve sosyal hizmetlerin planlanması gerekmektedir. Ayrıca, alım gücü düşen yerli halkın piyasadan soyutlandığı ve gençlerin ev sahibi olamayacak bir duruma geldiği bir dönemde, ciddi düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak, İskele Bölgesi’nde ciddi sorunlar yaşanmaktadır ve bu sorunların çözümü için acil önlemler alınması gerekmektedir. Bu konuda detaylı bir planlama ve düzenleme yapılmalıdır. İskele’nin geleceği için sorunların üzerine gitmek zorundayız.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap

Yazarlarımız