Filipinler, Çin’in “centilmenlik anlaşması”na yönelik açıklamasını yalanladı

Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'nde "Rın'ai Jiao" olarak adlandırdığı İkinci Thomas Sığı hakkında var olduğunu iddia ettiği iki ülke arasındaki "centilmenlik anlaşması"na ilişkin açıklamalarını yalanladı.

Yayın: 21.04.2024 - 17:22

72 kez okundu

Filipinler, Çin’in “centilmenlik anlaşması”na yönelik açıklamasını yalanladı

Filipinler Haber Ajansı (PNA) tarafından bildirildiğine göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano, Çin’in Manila Büyükelçiliği’nin söz konusu anlaşmaya yönelik açıklamalarına karşı çıktı.

Ano, böyle bir anlaşma olması durumunda bile, bu anlaşmanın ulusal çıkarlara ve anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, önceki hükümetin böyle bir anlaşma yapmış olmasının şu anda geçerli bir bağlayıcılığının olmadığını belirtti.

Ano, Büyükelçiliğin açıklamasını “tuzak” olarak nitelendirerek, tartışmalı Güney Çin Denizi’nde “egemenlik haklarının zayıflatılmak istendiğini” savundu.

Çin’in Manila Büyükelçiliği tarafından 18 Nisan’da yapılan açıklamada, İkinci Thomas Sığı olarak bilinen “Rın’ai Jiao” ile ilgili olarak, Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın göreve gelmesinden bu yana iki ülke arasındaki “centilmenlik anlaşmasının hatırlatıldığı” ifade edilmişti.

Önceki yönetimle bu anlaşmaya varıldığı belirtilen açıklamada, Rın’ai Jiao’ya ilişkin “yeni bir modelde” karşılıklı mutabık kalındığı ifade edilmişti.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kıyıdaş ülkelerin bağımsızlığını ilan ettiği tarihten bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947’de yayımlanan bir harita ile Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’ini kontrol ettiğini iddia ederken, yer altı kaynakları açısından zengin olan bu bölgede Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin’in bölgedeki tartışmalı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlığını artırması ve sivil gemi filolarını bölgeye göndermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından da eleştiriliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap