G7 savunma bakanları ilk kez Napoli’de toplandı

G7 ülkelerinin savunma bakanları, tarihte bir ilke imza atarak, dönem başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde Napoli'de bir araya geldi.

Yayın: 19.10.2024 - 16:00

2167 kez okundu

G7 savunma bakanları ilk kez Napoli’de toplandı

ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın savunma bakanlarının katıldığı bu önemli toplantıya NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de iştirak etti.

Toplantı, Napoli’nin tarihi Palazzo Reale (Kraliyet Sarayı) içinde başladı. İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, konukları tek tek karşıladığı açılış konuşmasında, G7 formatında savunma bakanlarının ilk kez bir araya geldiğini vurguladı. Crosetto, G7’nin geleneksel olarak jeopolitik, sosyal ve ekonomik zorlukları ele aldığını, ancak bu toplantının güvenlik konularının da derinlemesine tartışılmasına olan ihtiyacı ortaya koyduğunu belirtti.

Bakan, dünya genelinde istikrarsızlık yaratan koşullarla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik acımasız saldırıları, Orta Doğu’daki kritik gelişmeler, Sahra Altı Afrika’daki ciddi istikrarsızlık ve Hint-Pasifik bölgesindeki artan gerilimler, güvenlik ortamını olumsuz yönde etkiliyor ve geleceğe dair endişeleri artırıyor” dedi.

Toplantının gündeminde Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve Afrika ile Hint-Pasifik’teki durumların yer alması bekleniyor. Bunun yanı sıra, Napoli’deki G7 Savunma Bakanları toplantısı nedeniyle şehirde G7 ve küreselleşmeye karşı protestolar düzenlenmesi öngörülüyor. İtalyan güvenlik güçleri, bu kapsamda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap