Gülseren’de “Asteğmen ve Çavuş Celbi Ant İçme Töreni” icra edildi

Gülseren Kışlası’nda gerçekleştirilen bir törenle, 47’nci Dönem asteğmen ve çavuşlar yemin etti.

Yayın: 10.05.2024 - 15:28

191 kez okundu

Gülseren’de “Asteğmen ve Çavuş Celbi Ant İçme Töreni”  icra edildi

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu gibi önemli isimler katıldılar.

Saygı duruşuyla başlayan törende, tabur sancağının tanıtımı yapıldı ve ardından asteğmen ve çavuşların askerlik andı içmesine geçildi. Konuşmalar, Eğitim Taburu’nda başarı gösteren askerlere başarı belgelerinin takdimi, 10’ncu Yıl Marşı’nın okunması ve geçit töreniyle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Konuşması

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, asker ve aileleriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Tatar, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ve Kıbrıs Rum örgütü EOKA’ya karşı verilen mücadelenin unutulmaması gerektiğini belirtti ve Kıbrıs Türklerinin Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne her zaman güvendiğini vurguladı. Ayrıca, 1974’te Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başladığını hatırlattı.

Kıbrıs’ta kazanılan bağımsızlık ve özgürlüğün bedellerle elde edildiğini vurgulayan Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de istikrarın teminatı olduğunu ve Kıbrıs Türklerinin de Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Tatar, asteğmen ve çavuşları tebrik ederek, bu görevin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bekası ve güvenliği için önemli bir görev olduğunu söyledi. Ailelere de seslenen Tatar, çocuk yetiştirmenin ve onları askere göndermenin kolay olmadığını ancak bu görevin önemine değindi.

Kıbrıs Sorununa İlişkin Tatar’ın Görüşleri

Tatar, Kıbrıs sorununa da değinerek, adada bir çözüm olması durumunda KKTC’nin bu anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini ve bu hususun askerlerin yemininde de ifade edildiğini söyledi.

Tatar, “Her gün farklı oyun ve entrikalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bizleri Kıbrıs’ta azınlık yapmak, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünü sonlandırmak, Türk askerinin adadan çekilmesi için her gün farklı oyun ve entrikalarla karşı karşıya kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Müzakere masasına oturmanın belirli şartlara bağlı olduğunu belirten Tatar, bu şartların egemenlik ve devletin kabulü olduğunu vurguladı. Aksi takdirde, müzakerelerin bir anlamı olmadığını söyledi ve milli bir siyasetin benimsendiğini belirtti. Bu siyasetin egemen eşitlik ve uluslararası statünün kabulünü içerdiğini ifade etti.

Tatar, verilen mücadelenin Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin desteğiyle bir Türk Devleti olarak söz sahibi olmayı ve KKTC topraklarını savunmayı amaçladığını kaydetti.

GKK Komutanı Aytaç’ın Konuşması

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Osman Aytaç da törende bir konuşma yaptı. Aytaç, Kıbrıs Türk halkının güven içinde, bağımsız ve egemen olarak yaşaması için vatan savunmasına katılan yedek subay ve çavuşların birer kahraman mücahit olduğunu belirtti.

Aytaç, ant içme töreninin askerlikteki en kutsal törenlerden biri olduğunu vurgulayarak, yapılan yeminin Türk gencinin vatan için gerektiğinde ölme ve kanunlara bağlılık gibi önemli değerleri ifade ettiğini söyledi.

Askerlerin anne ve babalarına seslenen Aytaç, gençlerin onurlu mücadelesini sürdürdüğünü ifade etti ve görevlerini yerine getireceklerine olan inancını dile getirdi.

Aytaç, gençlerin fikren ve bedenen gelişmiş olarak geri dönmelerinin en büyük görevleri olduğunu belirtti. Ayrıca, askerlere hitaben, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, her an mücadeleye hazır, yüksek disiplin ve moral gücüne sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Askerlerin ana gayesinin devletin egemenliğini sürdürmek ve vatanı barış içinde korumak olduğunu vurgulayan Aytaç, Türk Milleti’nin düşmanlarına boyun eğmeyeceğini belirtti ve Mustafa Kemal Atatürk, Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve müca

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap