AB, atık ihracatını düzenleyecek yeni kurallar konusunda uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) kurumları, üye ülkelerin atıklarını düzgün biçimde işleyemeyen ülkelere yönelik atık ihracatını azaltmayı amaçlayan yeni kurallarda uzlaştı.

Yayın: 18.11.2023 - 10:57

132 kez okundu

AB, atık ihracatını düzenleyecek yeni kurallar konusunda uzlaştı

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve atık yönetim kurallarını güncelleyen düzenleme konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Bu kapsamda, problemli atıkların AB dışına sevkiyatı azaltılacak ve atık ihracat prosedürleri, Birliğin döngüsel ekonomi hedeflerini yansıtacak şekilde güncellenecek. Atıkların uluslararası taşımasının insan sağlığına ve çevreye zarar vermemesi için önlemler alınacak.

AB’den üçüncü ülkelere atık ihracatı yapacaklar, sevkiyat, varış ve transit ülkelerine bildirimde bulunarak bu ülkelerden yazılı onay almak zorunda kalacaklar. Ayrıca, AB ülkeleri plastik atıklarını OECD üyesi olmayan ülkelere gönderemeyecek; bu yasak, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden 2,5 yıl sonra uygulanacak.

AB’nin atık gönderdiği dış ülkelerde, atıkları işleyecek veya geri dönüştürecek tesislerin bulunması ve bu tesislerin bağımsız kurumlar tarafından denetlenmesi gerekecek. Belirli tehlikesiz atıkların OECD üyesi olmayan ülkelere gönderilmesi için ise çevresel olarak duyarlı bir şekilde işleyebilecek kapasitenin bulunması şartı aranacak.

Bu düzenleme, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. AB’nin atık ihracatının yaklaşık yarısı, atık yönetimi kuralları olmayan veya zayıf olan OECD dışındaki ülkelere yapılmaktaydı ve yeni kurallar bu duruma son vermeyi hedeflemektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap