Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine ivedilik talebi yarın Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Vicdani Ret Hakkı'nın tanınması amacıyla meclise sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi için ivedilik talebinde bulundu.

Yayın: 07.01.2024 - 11:51

58 kez okundu

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisine ivedilik talebi yarın Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak

Bu öneri, yarın Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, ivedilik talep edilen öneri ile vicdani retçi olarak kabul edilen bireylerin askerlik görevlerini ‘sivil hizmet’ şeklinde yerine getirmeleri amaçlanmaktadır.

Açıklamada, “Vicdani Ret Hakkı’nın hala gündemde olması ve konunun mevzuata dahil edilebilmesi amacıyla, şu anda geçerliliğini yitirmiş olan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisinin tekrar gündeme getirilme ihtiyacı ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.

CTP milletvekillerinin imzasıyla ivediliği talep edilen “Vicdani Ret Hakkı” önerisi, ilk defa Ocak 2019’da Cumhuriyet Meclisi gündemine gelmişti. O dönemde sunulan Askerlik Yasası değişikliği önerisi, Barolar Birliği, sivil toplum örgütleri, emekli asker örgütleri temsilcileri ve üst düzey emekli subayların görüşleri alınarak detaylı bir çalışma üzerinde durulmuştu.

Açıklamada, yasa önerisiyle, istismara kapalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vicdani ret hakkı konusundaki ilkelerini içeren bir tüzük ile değişiklik talep edildiği belirtilerek, vicdani retçi kabul edilen bireylerin askerlik görevlerini sivil hizmet veya kamu kurumlarında görevlendirilerek yerine getirmelerinin amaçlandığı vurgulanmıştır. Genel Gerekçe kısmında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vicdani ret hakkını insan hakları kapsamında değerlendirdiğine dikkat çekilmiş ve Avrupa ülkelerinde bu hakka saygı gösterildiği ifade edilmiştir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap