Avrupa 2023’te sel ve sıcak hava dalga olayları gibi olağan dışı hava olaylarıyla karşılaştı

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2023 Avrupa'da olağan dışı hava olayları yaşanmış ve bu durum yangınlardan sellere kadar geniş bir etki yaratmış, ekonomik açıdan da ciddi zararlara sebep olmuştur.

Yayın: 22.04.2024 - 11:18

23 kez okundu

Avrupa 2023’te sel ve sıcak hava dalga olayları gibi olağan dışı hava olaylarıyla karşılaştı

Copernicus, WMO ile birlikte hazırladığı “2023 Avrupa İklim Durumu Raporu”nu kamuoyuna duyurdu. Rapor, Avrupa genelinde meydana gelen sel ve sıcak hava dalgalarının milyonlarca insanı etkilediğini ortaya koyuyor.

Sıcaklık açısından 2023, Avrupa’da kaydedilen en sıcak veya ikinci en sıcak yıl oldu ve özellikle eylül ayı da dahil olmak üzere yıl boyunca sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti. Aşırı sıcaklık stresinin yaşandığı gün sayısında sürekli bir artış trendi gözlemlenirken, bu durum Avrupa genelinde sıcaklığa bağlı ölümlerde de yüzde 30’luk bir artışa yol açtı.

Avrupa, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı hızında ısınan bir kıta konumunda ve son yıllarda en sıcak yılların yaşandığı görülüyor. 2023’te fırtınalar, seller ve yangınlar nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti ve ekonomik kayıpların büyük bir kısmı sel felaketlerinden kaynaklandı.

Yağışlar konusunda da belirgin farklılıklar gözlemlendi. Kuzeybatı Avrupa’da yağışlı gün sayısı artarken, diğer bölgelerde kuraklık ve sel riski yükseldi. Özellikle Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye gibi bölgelerde rekor düzeyde yağışlar ve seller yaşandı.

Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo, raporda yer alan görüşlerinde, 2023’ün Avrupa için çeşitli hava ve iklim olaylarının yaşandığı bir yıl olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliğinin etkileriyle baş etmek için bilimsel verilerin öneminin arttığını belirtti. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise iklim krizinin önemine dikkat çekerek, bilimsel çözümlerin toplumun iyiliği için gerekliliğini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap