Brezilya, Amazonlardaki ormansızlaşmanın geçen yıl yüzde 50 azaldığını açıkladı

Brezilya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Amazonlardaki ormansızlaşmanın 2023 sonuna kadar yüzde 50 azaldığını duyurdu.

Yayın: 13.01.2024 - 16:19

51 kez okundu

Brezilya, Amazonlardaki ormansızlaşmanın geçen yıl yüzde 50 azaldığını açıkladı

Bakanlık, geçen yıl Amazon yağmur ormanlarındaki tahribata dair değerlendirmelerini içeren bir açıklama yaptı ve ormansızlaşmadaki bu düşüşün, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın liderliğindeki hükümetin ve alınan tedbirlerin bir sonucu olduğunu belirtti.

Açıklamada, ormansızlaşmadaki bu gerilemenin “Paris Anlaşması’na bağlılığı yeniden teyit ettiği ve ülkenin iklim değişikliğiyle mücadeledeki öncü rolünü sürdürdüğü” ifade edildi. Ocak ve kasım arasında yaşanan ormansızlaşmada yüzde 50,5’lik düşüşün, hükümetin ve kurumların aldığı tedbirlerin bir sonucu olduğu vurgulandı.

Brezilya’nın ormansızlaşma ile mücadelede attığı adımlar arasında, Amazonlardaki bitki örtüsüne karşı işlenen suçlar için düzenlenen ihlal yasasının uygulanmasının artırılması da bulunuyor. Yetkililer, bu tedbirlerin ormansızlaşmayı azaltarak 250 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınmasını engellediğini belirtti.

Önceki aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde Amazonlar, her yıl rekorlar kırarak büyük oranda ormansızlaşma yaşamıştı. Ancak Lula da Silva’nın göreve gelmesinin ardından alınan tedbirlerle ormansızlaşma önemli ölçüde azalmış durumda. Lula, göreve geldikten sonra 2022’nin ilk 6 ayında 3 bin 980 kilometrekarelik bir alanın ormansızlaşmasını engellemiş ve geçen yıl 277 bin hektarlık bir koruma alanı oluşturarak ormansızlaşmanın önüne geçmeye yönelik adımlar atmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap