California eyaletinde sel alarmı verildi, acil durum ilan edildi

California'nın batısındaki yoğun nemli hava akımlarının neden olduğu "atmosferik nehir" etkisiyle, yakın tarihin en zorlu hava koşullarından biriyle karşılaşılacağı konusunda uyarılar yapıldı ve sel alarmı verildi.

Yayın: 05.02.2024 - 11:00

60 kez okundu

California eyaletinde sel alarmı verildi, acil durum ilan edildi

BBC’nin bildirdiğine göre, ülkenin batı kıyısına pazar akşamı ulaşan fırtına, Santa Barbara ve Los Angeles kentleri arasında şiddetli yağış ve rüzgarlara neden olarak yaklaşık 500 bin kişiyi elektriksiz bıraktı.

Ulusal Hava Durumu Servisi uzmanları, buharlaşan havanın rüzgarla taşındığı ve gökyüzünde yerdeki nehirlerde olduğu gibi yoğun nemli hava akımları oluşturan “atmosferik nehir” etkisiyle oluşan fırtınanın, bölgede 24 ila 36 saat süren sürekli yağışa neden olacağını ve bu kısa sürede bir aylık yağış miktarına ulaşabileceğini tahmin etti.

Yağış ve rüzgarların salı günü su baskını, sel ve çamur seline dönüşebileceği uyarısı yapılırken, Vali Gavin Newsom, eyalet merkezinde ve güneydeki 8 kentte acil durum ilan etti.

Eyalet nüfusunun yüzde 94’ünün yaşadığı bölgelerde sel alarmı verilirken, Newsom, halktan acil durum uyarılarına ve yönergelerine dikkat etmelerini istedi, çünkü bu fırtınanın tehlikeli ve yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Öte yandan, fırtınanın etkileri henüz görülmeden, California’nın kuzey ve güney bölgelerinde binlerce kişi tahliye edildi. Eyalet genelinde, yüksek kesimlerde şiddetli kar yağışının da beklendiği belirtildi. Geçen hafta, eyalet genelinde aşırı yağışlar ve yüksek kesimlerde sert rüzgarlar ve yoğun kar yağışı yaşanmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap