Cerrahi mucize: ABD’li asker gazisinin çift göz nakli operasyonu

Yüksek voltajlı bir elektrik kazasını atlattıktan sonra yarısı yüzü değiştirilen Aaron James(46), 21 saatlik bir ameliyat geçirdi. Cerrahlar yıllardır kornea nakli yapabiliyorlardı fakat tam göz nakli tıp dünyasına tamamen yeniydi. Uzmanlar, bu gelişmenin milyonlarca insanın görüşünü geri kazandırma çabasındaki çığır açan bir an olduğunu söylüyor.

Yayın: 10.11.2023 - 22:28

121 kez okundu

Cerrahi mucize: ABD’li asker gazisinin çift göz nakli operasyonu

New York’taki cerrahlar, dünyanın ilk tam göz naklini gerçekleştirdiklerini söylüyorlar, ancak James’in görüşünü geri kazanıp kazanamayacağı henüz kesin değil ve bunu zaman gösterecek.

Arkansas’lı yüksek voltajlı bir kamu hattı işçisi olan Bay James, 2021’de yanlışlıkla bir 7,200 volt elektrikli tel ile temas ettiğinde yüzünün çoğunu kaybetti.

Bu yılın 27 Mayıs’ında, 140’tan fazla sağlık profesyonelini içeren nadir bir yüz naklinin yanı sıra göz nakli geçirdi. Karmaşık cerrahiyi gerçekleştiren NYU Langone Health’teki cerrahlar, Perşembe günü Bay James’in, çift nakilden iyi bir şekilde iyileştiğini ve bağışlanan gözünün dikkat çekici derecede sağlıklı göründüğünü söyledi. Sağ gözü hala çalışıyor diye de eklediler.

Takımın önde gelen cerrahlarından biri olan Dr. Eduardo Rodriguez, “Bir yüzle birlikte ilk başarılı tam göz naklini gerçekleştirdik, bu insanların uzun zamandır imkansız gördüğü sadece gerçek bir başarıdır” dedi. “Büyük bir adım attık ve görüşü geri kazanmanın bir sonraki çağının yolunu açtık.”

Doktorlar, James’in ameliyatının bilim adamlarına insan gözünün nasıl iyileşmeye çalıştığına dair eşsiz bir pencere sunduğunu söylüyor. “İyi olduğumuzu iddia etmiyoruz” diyen Dr. Rodriguez “Ancak eminim ki bir adım daha yaklaştık.” sözleriyle gururunu paylaştı.

Doktorlar, retinaya – gözün görüntüleri beyine ileten kısma – doğrudan kan akışı olduğunu söyledi. Bay James’in yeni gözünde görüşünü geri kazanıp kazanamayacağı kesin olmasa da, doktorlar aksi olasılığı da göz ardı etmiyorlar. “Görebiliyorsam, harika” dedi Bay James bir röportajda, “Ancak tıp alanındaki bir sonraki yolu başlatırsa, o zaman tamamen varım.”

Asker gazisi olan Bay James doktorlar tarafından izlenmeye devam edilecek, ancak gözle ilgili gördükleri gelişmeleri New York Üniversitesi’nde nakil cerrahı olan Bruce E. Gelb, MD “olağanüstü” olarak adlandırıyor.

Bağışlanan yüz ve göz, 30’larında tek bir erkek donörden geldi. Ameliyat sırasında doktorlar, donörün kemik iliğinden alınan yetişkin kök hücrelerini optik sinire enjekte ettiler ve onun onarımını teşvik ettiler.

Bay James, ABD’de yüz nakli olan 19. kişidir. 20 yıllık karısı Meagan James, CNN’e onu ameliyat sonrası görmenin “deli, harika, garip, tuhaf, çılgın, mutlu bir his” olduğunu söyledi. “Her şey tamamdı ve üstesinden geldiği için mutluydum.”

Yaşadığı talihsiz kazadan sonra Bay James’in acı nedeniyle sol gözünü çıkarması gerekmişti ve protez kol için bir ameliyat da dahil olmak üzere bir dizi ameliyat geçirmişti. Bu göz naklini “hayat değiştirici” olarak adlandırdı ve ameliyatın mümkün kılmasına yardımcı olan donör ve ailesine “kelimelerle ifade edemeyeceği kadar minnettar” olduğunu söyledi. “Sadece sokakta normal bir insan gibi görünüyorum” diyerek minnettarlığını kelimelere döktü.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap