Europol’ün Ekvador’dan Türkiye ve AB ülkelerine muzlar arasında tonlarca kokain gönderen çeteyi çökerttiği bildirildi

Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı (Europol), Ekvador'dan muz yüklü konteynerler aracılığıyla Türkiye, Hollanda ve Belçika'daki limanlara tonlarca kokain sevkiyatı gerçekleştiren bir suç örgütünü çökertti.

Yayın: 16.02.2024 - 20:44

66 kez okundu

Europol’ün Ekvador’dan Türkiye ve AB ülkelerine muzlar arasında tonlarca kokain gönderen çeteyi çökerttiği bildirildi

BBC Türkçe Haber Servisi’nin aktardığına göre, Türk polisinin de katkı sağladığı operasyon kapsamında Türkiye, Hollanda, Belçika ve Arnavutluk’ta toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan, İspanya’nın Marbella kentinde yaşayan Arjantin kökenli bir İtalyan iş insanı hakkında soruşturma başlattı.

İspanya’da yaşayan bu iş insanının, Ekvador’dan aylık 4 ton kokain tedarik etmek üzere Kolombiyalı tedarikçilerle anlaşma yaptığı belirlendi.

Ekvador’da yaşayan bir Arnavut vatandaşıyla suç ilişkisi saptanan bu kişinin, kokainin Ekvador’a getirilmesi ve daha sonra Türkiye ve AB ülkelerine dağıtımını organize ettiği ortaya çıktı.

Suç örgütü, kokainin Türkiye ve AB ülkelerine sevkiyatı için Ekvadorlu meyve şirketlerini kullanarak paravan şirketler oluşturdu.

Kokain, muzların arasına gizlenerek taşındı; bu gizlenmiş kokain miktarları 15 ile 40 kilo arasında değişiyordu.

Suç örgütü, büyük miktardaki kokaini Ekvador’daki Guayaquil limanından İspanya’nın Algeciras limanı ve diğer Avrupa limanlarına taşıdı.

Europol, İspanya’nın Marbella ve Ekvador’un Quito şehirlerinde koordinasyon merkezleri oluşturdu. İspanya ve Ekvador polisi, 6 Şubat’ta belirlenen hedeflere baskın düzenledi.

Operasyon sırasında Türkiye, Belçika, Hollanda ve Arnavutluk emniyet yetkilileriyle işbirliği yapıldı ve bu ülkelerde toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol’ün açıklamasına göre, suç örgütünün Arjantin kökenli İtalyan lideri, İspanya’daki yasal işletmelere yatırım yaparak uyuşturucu gelirini aklamada önemli bir rol oynadı.

Suç örgütü, Ekvador’dan AB’ye muz üreten ve ithalat yapan bir şirketin yanı sıra Marbella’daki spor merkezleri, Granada’daki ticari merkezler ve birçok bar ile restoran gibi ticari faaliyetleri kullanıyordu.

Operasyon sırasında suç örgütünün Batı Balkanlar’da güçlü bağlantıları olduğu ve Avrupa genelinde yaygın bir uyuşturucu dağıtım ağı yönettiği tespit edildi.

Operasyon sırasında toplam 31 kişi tutuklandı ve suç örgütünün liderlerine ait toplam değeri 48 milyon euro olan mal varlıkları donduruldu. Ayrıca 25 araç, 10 ateşli silah, yaklaşık 13 milyon euro değerinde elektronik ekipman ve 3 milyon euro nakit para da ele geçirildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap