Hayvancılık Dairesi hatırlattı: “Hafta sonu yakalanan Pamuk Köpek Balığının nesli tehlikede, avlanması yasak”

Hayvancılık Dairesi, Bakanlar Kurulu kararıyla nesli tehlike altında olan türlerin avlanmasının yasaklandığını ve geçtiğimiz hafta sonu yakalanan Pamuk Köpek Balığının da bu kapsamda olduğunu belirtti.

Yayın: 27.02.2024 - 14:03

59 kez okundu

Hayvancılık Dairesi hatırlattı: “Hafta sonu yakalanan Pamuk Köpek Balığının nesli tehlikede, avlanması yasak”

Hayvancılık Dairesi’nin yaptığı açıklamada, köpek balıklarının korunmasının sadece doğal denge için değil aynı zamanda istilacı türlerle mücadele için de kritik olduğu vurgulandı. Özellikle Akdeniz’deki köpek balıklarının korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu hedef dışı tür olarak yakalanan ve medyada geniş yankı bulan Pamuk Köpek Balığı (Odontaspis Ferox, Smalltooth Sand Tiger) ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Mayıs 2023’te Bakanlar Kurulu Kararıyla yayınlanan ‘Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü’ ile uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan türler ile denizlerimizdeki bazı kıkırdaklı balık türleri gibi nesli tehlike altında olan türlerin avcılığı tamamen yasaklanmıştır. Bu yasaklar arasında Pamuk Köpek Balığı da bulunmaktadır. Balon balıkları ve aslan balıkları gibi istilacı türler, yerel ekosistemlere ciddi zararlar verebilirler. Köpek balıkları, doğal avcıları olarak, balon balıklarının popülasyonunu kontrol etmek için önemli bir rol oynayabilirler. Dolayısıyla, köpek balıklarının korunması, sadece doğal dengeyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda istilacı türlerle mücadelede de önemli bir faktör olabilir. Bu nedenle, köpek balıklarının korunması, denizlerimizin ekolojik dengesini korumak için kritik bir stratejidir.”

Ayrıca, Hayvancılık Dairesi’nin 2018 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT) iş birliğinde balıkçıların da desteğiyle gerçekleştirdiği “Hedef Dışı Avın Belirlenmesi Projesi” kapsamında elde edilen bilgiler de paylaşıldı:

“Denizlerimizde 17 köpek balığı türü kaydedilmiştir. Bunların 15’i dünya çapında tehlike altındadır. Bu türlerin 10’unun avlanması, ‘Sürdürülebilir Ortak Balıkçılık Yönetim Komisyonu’ onayıyla yasaklanmıştır. Bu bilgilerin artmasıyla birlikte, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarına ilişkin ortak karar alma süreci kolaylaşacaktır. Son dönemde basında da yer aldığı gibi, balıkçılar, restoran sahipleri ve perakendecilerin ticari önemi olmayan bu türleri tüketiciye sunmamaları konusundaki hassasiyetlerini sürdürmeleri önemlidir. Büyük köpek balığı türlerinin avlanmasının yasak olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap