IMF Başkanı Georgieva, para politikalarında “erken gevşeme” riskine karşı uyardı:

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, düzenlediği basın toplantısında, merkez bankalarının para politikasında erken gevşeme riskinin "biraz geride kalma" riskinden daha yüksek olduğunu ifade etti.

Yayın: 02.02.2024 - 08:57

93 kez okundu

IMF Başkanı Georgieva, para politikalarında “erken gevşeme” riskine karşı uyardı:

Georgieva, küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunarak, dünya ekonomisinin bir yıl öncesine kıyasla beklenenden daha dirençli olduğunu vurguladı. Ayrıca, enflasyonun öngörülenden daha hızlı bir şekilde düştüğüne dikkat çekti. Ancak “bulutların azalmasına” rağmen, jeopolitik risklerin devam ettiğine ve dikkat edilmesi gereken birçok risk bulunduğuna işaret etti.

Georgieva, faiz oranlarının uzun süre yüksek tutulmasının risk taşıdığını belirterek, bu durumun sadece ABD ekonomisi için değil, küresel ekonomi için de bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, enflasyonu hedefe çeken birçok gelişmekte olan ekonominin düşük faizlere yönelmesiyle ABD’de faiz oranlarının uzun süre yüksek kalmasının diğer ülkelerin döviz kurlarını etkileyebileceğine ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

IMF Başkanı Georgieva, ABD’nin para politikasını gevşetme zamanlamasının önemli olduğunu vurgulayarak, bu sürecin ne çok erken ne de çok geç gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Fed’in faiz indirimine başlamasının “birkaç ay meselesi” olduğunu söyleyen Georgieva, erken gevşeme riskinin “biraz geride kalma riskinden” daha yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Fed’in ihtiyatlı bir tutum sergilemesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Ancak mecbur değilseniz çok sıkı tutmayın. Yani verilere bakın. Verilere göre hareket edin.” dedi. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü istihdam piyasasıyla “yumuşak inişe” yakın olduğunu ancak henüz gerçekleşmediğini ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap