Macaristan Başbakanı Orban, AB’yi ülkesine şantaj yapmakla suçladı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nu hukukun üstünlüğüne yönelik endişelerle ülkesine yönelik milyarlarca avro fonu dondurarak "şantaj yapmakla" suçladı.

Yayın: 22.12.2023 - 08:49

96 kez okundu

Macaristan Başbakanı Orban, AB’yi ülkesine şantaj yapmakla suçladı

Ulusal basında çıkan haberlere göre Orban, düzenlediği basın toplantısında, “Bize göre Macaristan hukukun üstünlüğünün tüm niteliklerini yerine getiriyor ve AB Komisyonunun özel talepleri olduğunda da onlardan gelen her şeyi uyguluyor ve işbirliği yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Orban, AB’nin şantajının gerçek olduğunu ve bunun Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri tarafından da kabul edildiğini belirterek, “Böyle bir şantaj durumunda Macaristan’ın çıkarlarını korumak için elimden gelen her şeyi yaptığım için beni suçlayamazsınız.” dedi.

Macaristan, Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlamasını ve 50 milyar avro değerindeki yeni mali yardım paketini desteklemiyor. Ukrayna’nın AB üyelik müzakerelerine başlaması kararı, Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nde Orban’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından kahve içmek için salondan çıkarılmasıyla alınabilmişti.

AB Komisyonu, Macaristan’da hukukun üstünlüğüne yönelik endişelerle AB ortak bütçesinden bu ülkeye tahsis edilen milyarlarca avroyu Aralık 2022’de dondurmuştu. Macaristan’ın Ukrayna’nın AB üyelik müzakerelerine başlamasını veto etmemesi için yapılan pazarlıklar kapsamında 13 Aralık’ta bu dondurulan fonların 10,2 milyar avroluk kısmı serbest bırakılmıştı. AB’nin halen Macaristan’a tahsisli 21 milyar avroyu dondurmaya devam ettiği belirtiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap