NATO, geleceğin harp teknolojilerini şekillendirecek kuantum stratejisini açıkladı

NATO, savunma ve güvenliği güçlendirmek ve kuantum çağına hazırlıklı olmak amacıyla ilk kuantum stratejisini duyurdu.

Yayın: 21.01.2024 - 18:07

56 kez okundu

NATO, geleceğin harp teknolojilerini şekillendirecek kuantum stratejisini açıkladı

NATO’nun açıklamasına göre, kuantum teknolojileri, inovasyon dünyasında devrim niteliğinde değişiklikler yaratabilecek ve oyunun kurallarını değiştirebilecek potansiyele sahip. Yeni strateji, bu değişikliklere adapte olmayı ve aynı zamanda savunma ve güvenliği geliştirmeyi hedefliyor.

Kuantum teknolojisinin savunma ve güvenlik üzerindeki etkileri nedeniyle, NATO için en öncelikli alanlardan biri olarak belirtiliyor ve strateji, NATO’yu kuantum çağına hazırlarken aynı zamanda kötüye kullanımına karşı koruma pozisyonuna almayı amaçlıyor.

Strateji, kuantum teknolojisinin savunma ve güvenlikte nasıl kullanılabileceğini ana hatlarıyla belirliyor. Bu, algılama, görüntüleme, hassas konumlandırma, navigasyon, zamanlama ve denizaltı tespiti gibi alanları kapsıyor. Ayrıca, kuantuma dayanıklı kriptografi kullanarak veri iletişimini geliştirmeyi ve güvenli hale getirmeyi de içeriyor.

NATO’nun savunma inovasyonunu hızlandırmayı amaçlayan Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic-DIANA programında yer alan 6 kuantum teknolojisi uzmanı şirket ile işbirliği yapılacak. NATO, aynı zamanda, çeşitli hükümet kuruluşları, endüstri liderleri ve akademik kurumlarla ilişkilerin geliştirileceği “Transatlantik Kuantum Topluluğu”nun kurulması planını duyurdu.

NATO’nun yeni hızlandırıcı sitesi olan “Deep Tech Lab–Quantum”, kuantum stratejisinin onaylanmasından sonra 29 Eylül 2023’te açıldı. Ayrıca, NATO’nun DIANA programının bir hızlandırıcı merkezi olarak seçilen ODTÜ Teknokent’te biyoteknoloji, enerji ve tahrik sistemleri, yenilikçi malzemeler ve diğer derin teknoloji programları üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap