Suriye’de Esed rejimi, mülklere el koyarak geri dönüşleri engellemeye çalışıyor

Suriye yönetimi, saldırılar sonucu yerinden edilen ve diğer ülkelere sığınan vatandaşların mülklerine el koyarak geri dönüşlerini engelliyor.

Yayın: 22.12.2023 - 20:51

62 kez okundu

Suriye’de Esed rejimi, mülklere el koyarak geri dönüşleri engellemeye çalışıyor

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Humus iline yönelik bir rapor hazırlayarak bu durumu kamuoyuna duyurdu.

Raporda, Suriye yönetiminin Humus ilindeki Baba Amer Mahallesi ile Kuseyir ilçesindeki yoğun çatışma bölgelerinde on binlerce ev, arazi ve mülke el koymaya çalıştığı belirtildi.

Suriye yönetiminin, öldürülen en az 500 bin sivil ve kaybolan yaklaşık 112 bin 713 sivilin yanı sıra yerinden edilen 12 milyon Suriyeli’nin mal varlıklarına el koymak için çaba sarf ettiği ifade edilen raporda, rejimin çıkardığı yasa ve kararnamelerle mülklere el koymaya çalıştığı vurgulandı. Ayrıca, yerinden edilen ve zorla tahliye edilen kişilerin mülkiyet haklarının yok sayıldığına dikkat çekildi.

Raporda, rejim ve müttefiklerinin Humus ilinde mülkiyet haklarına sistematik olarak saldırdığına dair deliller bulunmaktadır. Mülkiyet haklarının ihlal edilmesinin, Suriye halkına karşı ciddi bir insan hakları ihlali olduğu belirtilen raporda, bu durumun derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

Geri dönen Suriyeliler, Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde sorun yaşamazken, rejimin denetimindeki alanlardaki evlerine dönememektedir çünkü rejim, sivillerin taşınmazlarına el koymaktadır.

Esed rejimi, çıkardığı yasa ve kararnamelerle mülklere el koyarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüşünü engellemektedir.

Ürdün, Türkiye ve Lübnan’dan Suriye’ye dönenler, sınırda 100 dolar vergi ödemek zorunda kalmakla birlikte, ayrıca yüzlerce dolar rüşvet talebiyle karşılaşmaktadır.

Sınırdan geçen Suriyeliler ya gözaltına alınıp sorgulanmakta ya da sebepsiz yere tutuklanmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap