Tayvan, başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başında

Çin ile egemenlik ihtilafı yaşanan Tayvan'da, halk başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başına gitti.

Yayın: 13.01.2024 - 09:40

57 kez okundu

Tayvan, başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başında

Merkezi Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre, 17 bin 795 merkezde oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Tayvan’da 19,55 milyon kayıtlı seçmenden 23,4 milyon kişi oy kullanabilecek.

Seçimlerde Tayvan’ın gelecek 4 yıldaki lideri ve yardımcısı ile Yasama Meclisi üyeleri belirlenecek. Seçmenler, başkanlık için bir oy, doğrudan seçilen milletvekilleri için bir oy ve dolaylı seçilen milletvekilleri için siyasi partilere bir oy verecek.

Başkanlık seçiminde, iktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) Genel Başkanı ve görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, ana muhalefetteki Milliyetçi Parti’den (KMT) Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih ve Tayvan Halk Partisi’nden (TPP) Genel Başkan Ko Wen-je yarışıyor.

Parlamento seçimlerinde ise 16 siyasi parti, Yasama Meclisi’nin 113 sandalyesi için yarışıyor. Milletvekilleri doğrudan oyla seçilecek, bazı milletvekilleri ise Ada’nın yerli nüfusunun oylarıyla belirlenecek. Siyasi partilerin oy dağılımına göre dolaylı belirlenecek 34 milletvekilinin yanı sıra, partilerin yüzde 5 seçim barajını aşmaları halinde 6 milletvekili daha seçilecek.

Tayvan’ın lideri Tsai Ing-wen, 2016’dan bu yana iki dönemdir görev yapmış olup, görev süresi dolduğu için bu seçimde aday değil. Yeni seçilecek lider ve yardımcısı 20 Mayıs’ta göreve başlayacak, Yasama Meclisi ise 1 Şubat’ta toplanacak.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap