Dinozorlar Çağı’nda yaşamış dev deniz sürüngeni türü keşfedildi

İngiltere'de keşfedilen fosiller, yaklaşık 202 milyon yıl önce okyanuslarda yaşamış olan şimdiye kadar bilinen en uzun deniz sürüngeni olduğunu gösteren yeni bir "ihtiyozor" türüne ait olduğunu ortaya koyan bilim insanları tarafından incelendi.

Yayın: 18.04.2024 - 14:28

33 kez okundu

Dinozorlar Çağı’nda yaşamış dev deniz sürüngeni türü keşfedildi

Plos ONE dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bilim insanları 2016 ve 2020 yıllarında Somerset bölgesindeki sahillerde bulunan fosilleşmiş çene kemiklerini inceledi.

Çene kemiklerinin, şimdiye kadar bilinen en uzun deniz sürüngeni olan yeni ihtiyozor türüne ait olduğu araştırmada tespit edildi.

Bilim insanları, gün yüzüne çıkarılan fosillerden yola çıkarak bu yeni türü “Ichthyotitan severnensis” olarak adlandırdılar.

Bu türün yaklaşık 202 milyon yıl önce dinozorlarla aynı dönemde yaşadığına dair bulgulara ulaşıldı.

Bristol Üniversitesi’nde görevli paleontolog Dr. Dean Lomax, “Birisi bir metre, diğeri ise iki metre uzunluğunda olan çene kemiklerinden hareketle, bu hayvanın 25 metre uzunluğunda olabileceğini hesapladık.” dedi.

Lomax, yeni türün tam boyunu doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvanın yaklaşık 33 metre uzunluğundaki mavi balina olduğu düşünülmektedir. Bilim insanları, bu türün boyut açısından mavi balinalara yakın olabileceğini belirtiyorlar.

Fosilleşmiş çene kemikleri, Bristol Müzesi ve Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap