İtalya, AB’nin Kızıldeniz’de bir misyon oluşturmasını umuyor

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Kızıldeniz üzerinden seyahat eden İtalyan ticaret gemilerini savunma görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği'nin (AB) Kızıldeniz'e yönelik bir misyon oluşturma önerilerinin sonunda onaylanmasını umduğunu açıkladı.

Yayın: 23.01.2024 - 10:09

50 kez okundu

İtalya, AB’nin Kızıldeniz’de bir misyon oluşturmasını umuyor

Tajani, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısının oturum aralarında basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, Yemen’deki Husilerin saldırıları nedeniyle Kızıldeniz’de ticari gemi trafiğinde önemli bir düşüş yaşandığını ifade etti. Bölgedeki deniz trafiğinin güvenliğini sağlamak için kararlı bir şekilde askeri bir misyon önerdiklerini vurgulayan Tajani, İtalya’nın ihracatının gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık %40’ını temsil ettiğini ve Husi isyancıların tehdidi altında ekonominin önemli bir bölümünün bulunduğunu belirtti.

İtalya’nın bir ihracatçı ülke olarak gemilerini koruma sorumluluğunu taşıdığını ifade eden Tajani, “Savaş ilan etmiyoruz, ancak gemilerimizi savunmak, Cumhuriyetin ve hükümetin görevidir” diye konuştu. Halihazırda bölgede fırkateynlerinin bulunduğunu ancak Avrupa’dan desteklenen bir misyona ihtiyaç duyulduğunu belirten Tajani, AB Dışişleri Bakanları toplantısında İtalya, Fransa ve Almanya olarak seyrüsefer güvenliğini sağlamaya yönelik bir misyon teklifi sunduklarını aktardı.

Tajani, bugünkü toplantıda misyonun nihai olarak onaylanabilmesi için olumlu bir sinyal almayı umduklarını ifade ederek, İtalya’nın desteklediği Kızıldeniz’deki Avrupa askeri misyonunun “Avrupa savunması” adına önemli bir adım olduğunu söyledi. Ayrıca, İsrail-Filistin meselesinde İtalya’nın iki devletli çözüm temelinde üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu da belirtti.

Kızıldeniz’deki duruma ilişkin olarak, İran destekli Husilerin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyduğunu ve bazılarına dron ve füze saldırıları düzenlediğini hatırlatan Tajani, ABD güçlerinin bu süreçte birçok kez Husi güçlerine ait füzeleri ve kamikaze dronları düşürdüğünü belirtti. Husi eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldığını ve ABD’nin küresel deniz ticareti güvenliğini tehlikeye gördüğü gerekçesiyle çok uluslu “Refah Muhafızı Operasyonu” adlı deniz görev gücü oluşturduğunu da hatırlattı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap