Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda 878 gün geçirerek rekor kırdı

Rus kozmonot Oleg Kononenko, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) geçirdiği 878 günle, uzayda en uzun süre kalan kişi rekorunu elde etti.

Yayın: 05.02.2024 - 13:18

143 kez okundu

Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda 878 gün geçirerek rekor kırdı

Roscosmos’un açıklamasına göre, 59 yaşındaki Kononenko, 878 gün 12 saat boyunca uzayda kalarak, daha önceki rekor sahibi Gennady Padalka’nın 2015’te kaydettiği 878 gün 11 saat 29 dakika 48 saniyelik süreyi geride bıraktı.

2008’den bu yana Kononenko, Uluslararası Uzay İstasyonu’na beş yolculuk gerçekleştirdi. Uzaya rekor kırmak amacıyla değil, çocukluk hayali olan kozmonotluk mesleğini icra etmek için uçtuğunu belirten Kononenko, uzaydaki toplam kalış süresi rekorunun bir Rus kozmonotunda olmasından büyük gurur duyduğunu ifade etti.

Uzay istasyonuna yapılan her yolculuğun dikkatli bir hazırlık gerektirdiğini vurgulayan Kononenko, düzenli egzersiz yaptığını ancak dünyaya dönüşte çocuklarının büyüdüğü günleri kaçırdığını fark ettiğini dile getirdi. Kozmonot, “Sadece eve döndüğümde, yokluğumda geçen yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğünü fark ediyorum. Ve kimse bu zamanı bana geri vermeyecek.” dedi.

Kononenko’nun son yolculuğu, diğer Rus kozmonot Nikolay Çub ve NASA astronotu ABD’li Loral O’Hara ile birlikte gerçekleşti. Rus uzay aracı Soyuz MS-24, 15 Eylül 2023’te Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Kononenko’nun bu seferle birlikte uzayda bin gün geçiren ilk kişi olması öngörülüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu, 2022’de Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ABD ile Rusya’nın hala işbirliği içinde olduğu önemli alanlardan biri. Roscosmos, geçtiğimiz Aralık ayında NASA ile UUİ’na astronot taşıyan çapraz uçuş programının 2025’e kadar uzatıldığını duyurmuştu.

Sovyetler Birliği’nin uzay yarışının ardından Rusya’nın uzay programı, finansman sıkıntısı ve yolsuzluklar nedeniyle zorlu bir süreç yaşadı. Vladimir Putin yönetiminde, uzay programındaki sorunların giderileceğine dair verilen sözlere rağmen, uzay analistlerine göre ciddi sorunlar hala devam ediyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap