Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Siyaset
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 03.09.2024 - 12:49
Güncelleme: 03.09.2024 - 12:09
2000 kez okundu
Birlik, sağlık hizmetlerine erişimdeki engellerin kaldırılması için gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurguladı.
KTTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu haftanın toplum sağlığını koruma ve geliştirme çalışmaları açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Prof. Dr. Dalkan, koruyucu sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi ve bu hizmetlere erişimdeki sorunların ele alınması gerektiğini vurguladı.
Şubat 2023 itibarıyla çocukların ücretsiz aşıya erişiminde yaşanan aksaklıklara dikkat çeken Dalkan, reçeteyle aşı tedarikinin sona ermesinin ardından her çocuğun ücretsiz aşıya erişim hakkının büyük ölçüde kısıtlandığını belirtti. Ayrıca, vaat edilen online aşı takip sisteminin henüz hayata geçirilmediğini ifade etti. Dalkan, HPV aşısı ve erişkin aşı programlarının 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bireyler için ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kanser, kalp damar hastalıkları ve diğer ciddi sağlık sorunlarında erken teşhisin hayati önem taşıdığına işaret eden Dalkan, kanser ve kalp damar hastalıkları tarama programlarının yaygınlaştırılmasının önemine değindi. Düzenli taramaların, risk faktörlerinin erken tespit edilmesini sağlayarak hastalıkların önlenmesine katkıda bulunacağını belirtti. Dalkan, ayrıca yenidoğan metabolik endokrin tarama programının ülkemizde acilen ücretsiz olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.
Çevre koruma ve sürdürülebilir yönetimin halk sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten Dalkan, son dönemde gündeme gelen Teknecik, deniz ve toprak kirliliği gibi konularda Sağlık Bakanlığı’nın daha aktif ve şeffaf bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Dalkan, halk sağlığını iyileştirmenin ancak toplumsal düzeyde alınan önlemler ve uygulamalarla mümkün olabileceğini belirterek, ücretsiz aşıya erişim, erken tanı ve tarama programlarının yaygınlaştırılması gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin, toplum sağlığını iyileştireceğini ve sağlık harcamalarını azaltacağını ifade etti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.