Hırvatistan’ın huzurlu kasabası Legrad, 13 sente satılan evleriyle dikkat çekiyor

Kuzey Hırvatistan'daki küçük bir kasaba olan Legrad, bölgede yerleşmeye teşvik etmek amacıyla evleri neredeyse bedava satma girişiminde bulunuyor.

Yayın: 28.01.2024 - 04:21

267 kez okundu

Hırvatistan’ın huzurlu kasabası Legrad, 13 sente satılan evleriyle dikkat çekiyor

Kasabanın nüfusu, Austro-Macar İmparatorluğu’nun 1918’deki çöküşünden bu yana büyük ölçüde azalmış durumda. Hükümet yetkilileri, Ocak ayında sadece 13 sent karşılığında satışa hazır bir dizi ev olduğunu duyurdu.

Başvuranların 45 yaşın altında, evli veya evli olmayan bir ortaklık içinde ve suç kaydı olmamaları gerekiyor. Ancak dikkat çekici olan, bu düşük maliyetli evlerden birini almak isteyenlerin, bir mülk sahibi olmamaları gerekmesi; ancak yetkililer bu durumun Hırvatistan’da mı yoksa dünyanın herhangi bir yerinde mi geçerli olduğunu henüz belirtmiş değil.

Hırvat medya kuruluşu HRT’ye göre, 2018’de başlatılan program, bugüne kadar beş evin satıldığını ve üç ailenin taşındığını bildiriyor. Legrad Belediye Başkanı Ivan Sabolić, “Toplamda beş ev satıldı. Üç aile taşındı ve memnuniyet veren bir durum ise, bu üç aile de taşındıkları sırada yeni bir üye karşıladı. Bu, kreşlerdeki çocuk sayısını artırdı” dedi.

2021’de Legrad, 1 kuna (o dönemdeki Hırvatistan parası karşılığında) 19 boş ev ve terkedilmiş inşaat alanını satışa çıkardı ve bunlardan 17’si satılmıştı. Evler, çeşitli bakım gerektiren durumdaydı. Hatta belediye, özel mülkiyetli bir ev satın almak isteyenlere, kasaba fiyatının %20’sini veya en fazla 35,000 kunayı (yaklaşık 5,056 dolar) karşılamayı teklif etmişti. Kasabanın gelecekte benzer teşvikleri sunup sunmayacağı ilgi konusu olmuş durumda.

Bu teşvik, nüfuslarını canlandırmak için benzer bir yaklaşımı benimseyen Sicilya’daki Mussomeli kasabasının ardından gelen bir girişim olarak görülüyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap