Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Hong Kong'da tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasıyla ilgili yeni düzenleme resmi olarak hayata geçti.

Yayın: 22.04.2024 - 21:02

29 kez okundu

Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Hong Kong Çevre Koruma Departmanı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, tek kullanımlık plastiklerin yasağının başladığı belirtildi.

Hong Kong’un büyük gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle plastik ve strafor kullanımının yaygın olduğu belirtilerek, yeni yasağın bugünden itibaren geçerli olduğu bildirildi.

Yasa kapsamında artık çatal, bıçak, pipet ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı vurgulanırken, paket servislerde kullanılan plastik gıda kapları ve bardakların ise henüz yasak kapsamında olmadığı ifade edildi.

İkinci aşamada ise yasağın genişletilerek paket servislerde kullanılan tüm tek kullanımlık plastik ürünleri kapsayacağına dikkat çekildi.

Restoranlara 6 ay gibi bir geçiş süresi tanındığı ve birçoğunun bu yeni önlemi uygulamaya başladığı belirtildi.

Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, plastik kullanımının azaltılmasıyla artan maliyetlere dikkat çekerek, “Plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti iki katına çıkarıyor. Bu nedenle yiyecek ve içecek sektörü için pek uygun değil.” şeklinde konuştu.

Çevreci örgüt Greenpeace ise plastik çatal bıçak takımlarının, Hong Kong’da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağı olduğunu belirtti ve işletmelerin yeni kurallara uymak için doğal kaynaklardan yapılmış alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, her türlü plastik yasağının halkı plastik kullanımından vazgeçmeye teşvik etmesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin, yeniden kullanılabilir ürünleri teşvik etmek için daha fazla kaynak ayırması gerekiyor. Bu, sorunun temelini çözmenin en iyi yoludur.” dedi.

Hong Kong hükümetinin 2022 verilerine göre, şehir günde 11.128 ton katı atık imha ediyor ve bunun 2.369 tonunu plastikler oluşturuyor.

Şehirde 3 düzenli katı atık depolama sahası bulunmasına rağmen, hükümet bu sahaların 2026’ya kadar dolacağını öngörüyor.

Hong Kong, 1 Ağustos’tan itibaren evler, restoranlar ve işletmelerden atık toplama ücreti alacak yeni bir düzenleme planlıyor ancak bununla ilgili lojistik zorluklar henüz çözüme kavuşturulmadı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap