Husiler: ABD-İngiliz güçleri Yemen’deki bazı kentlere hava saldırısı düzenledi

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'in çeşitli kentlerine düzenlediği hava saldırılarını duyurdu. Al-Masirah televizyonu, ABD-İngiltere güçlerinin Sada, Zimmar, el-Hudeyde, Taiz ve el-Beyza kentlerine yönelik hava saldırılarını bildirdi.

Yayın: 18.01.2024 - 18:47

80 kez okundu

Husiler: ABD-İngiliz güçleri Yemen’deki bazı kentlere hava saldırısı düzenledi

Husilere bağlı Yemen hükümeti Savunma Bakanlığı Manevi İrşad Dairesi Başkan Yardımcısı Abdullah Bin Amir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Amerikan-İngiliz saldırıları el-Hudeyde ve Zimmar kentlerinde başladı ve daha sonra Sada, Taiz ve el-Bayza’yı kapsayacak şekilde genişledi.” ifadesini kullandı.

Bin Amir, saldırılarla eş zamanlı olarak Yemen’in batısındaki bölgelerde casus uçuşlarına tanık olunduğunu belirtti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Husiler tarafından kullanıldığı iddia edilen füze rampalarına karşı yeni saldırılar düzenlendiğini duyurdu.

Husiler, dün Aden Körfezi’ndeki Amerikan gemisi “Ginco Picardie”yi deniz füzeleriyle hedef aldıklarını açıklamıştı. ABD yönetimi, Husileri Kızıldeniz’deki saldırıları nedeniyle “yabancı terör örgütleri” listesine almıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Husilerin terör listesine eklenmesiyle ilgili yazılı açıklamasında, Husilerin Kızıldeniz’deki gemi ticaretini aksatan saldırılarının Amerikan personelini tehlikeye attığını ve uluslararası tepki gerektirdiğini ifade etmişti.

İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme eylemlerine başlamıştı. Bu durum, Kızıldeniz’deki deniz ticaretini olumsuz etkileyerek birçok gemicilik şirketinin seferlerini durdurmasına yol açmıştı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliği için 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de ABD ve Japonya tarafından sunulan kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etmişti. Kızıldeniz, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılan küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sini taşıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap