İlkadım şehitleri anıldı

Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesinde önemli bir yere sahip olan dört genç, törenle anıldı.

Yayın: 31.08.2024 - 13:33

1268 kez okundu

İlkadım şehitleri anıldı

Ulus Ülfet (27), İsmail Beyoğlu (24), Mustafa Ertan (15) ve Kubilay Altaylı (16), 1957 yılında Küçük Kaymaklı bölgesinde Kıbrıslı Rumlara karşı kullanılmak üzere bomba hazırlarken meydana gelen patlamada hayatlarını kaybetmişti.

Yenişehir’deki İlkadım Anıtı’nın bulunduğu Kurtuluş Meydanı’nda düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Toplumcu Demokrasi Partisi Başkanı Zeki Çeler ve çeşitli muharip dernek temsilcileri katıldı. Tören öncesinde, Ulu Önder Atatürk, Kıbrıs Türk Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, dört gencin Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine katkı sağlama heyecanının bir sonucu olarak hayatlarını kaybettiklerini belirtti. Tatar, Kıbrıs Türkü’nün verdiği şehitlerle mücadelesini sürdürdüğünü ve sesini dünyaya daha güçlü bir şekilde duyurabildiğini ifade etti. KKTC’nin, şehitler sayesinde dünyaya karşı güçlü bir savunma yapabildiğini vurgulayan Tatar, mücadelenin devam ettiğini ve büyük oyunlara karşı direnmeye devam edeceklerini belirtti.

Kıbrıs’taki Durum ve Gelecek Vizyonu

Tatar, 1974’te adaya gelen Türk askerinin geri çekilmesinin ve garantilerin kaldırılmasının istendiğini anlatarak, Türkiye’nin dimdik yanlarında durduğunu ve bu desteğin direnişlerinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, KKTC’nin milli menfaatlerinin 50 yıl öncesine göre farklı bir noktaya geldiğini ve bağımsız KKTC’nin Doğu Akdeniz’de daha güçlü bir yer edinmesinin önemini vurguladı.

Sönmezliler Ocağı’nın ve Şehitlerin Önemi

Sönmezliler Ocağı Başkanı Erden Esenyel, EOKA’nın 1955’te ENOSİS hedefiyle saldırılara başladığını ve buna rağmen Kıbrıslı Türklerin direniş gösterdiğini belirtti. EOKA saldırılarına karşı kurulan Gizli Karaçete, 9 Eylül ve Volkan teşkilatlarının önemini vurgulayan Esenyel, Ulus Ülfet, İsmail Beyoğlu, Mustafa Ertan ve Kubilay Altaylı’nın bomba yapımı esnasında hayatlarını kaybettiklerini anlattı. Esenyel, bu gençlerin vatan için canlarını feda ettiklerini ve direnişin sembolleri olduklarını ifade etti.

Şehit Aileleri ve Mâlül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan’ın Açıklamaları

Şehit Aileleri ve Mâlül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, Kıbrıslı Rumların ENOSİS hedefiyle Kıbrıslı Türkleri sindirmek amacıyla insanlık dışı yöntemler kullanarak öldürdüğünü ve buna karşı küçük örgütlerin kurulduğunu belirtti. Benan, 31 Eylül 1957’de Küçük Kaymaklı’da meydana gelen patlamada dört gencin hayatını kaybettiğini ve bu olayın Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin ilk adımı olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap