Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 21.11.2024 - 09:30
Güncelleme: 21.11.2024 - 04:35
1635 kez okundu
Georgieva, bu açıklamayı, “Yapay Zeka’nın Ekonomi Üzerindeki Etkilerinin Ölçülmesi” temasıyla düzenlenen IMF İstatistik Forumu’nun açılışında yaptı.
Georgieva, üretken yapay zekânın laboratuvardan çıkarak internet erişimi olan herkesin kullanımına sunulmasının üzerinden yalnızca iki yıl geçtiğine dikkat çekerek, “Yeni ve dünyayı değiştirecek bir şeyin heyecanını hâlâ yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ancak, bu teknolojinin getirdiği yenilikler kadar, potansiyel zararları da dikkatle ele alınması gereken bir konu. Georgieva, yapay zekanın verimliliği artırma kapasitesine örnek olarak çağrı merkezlerinde yaşanan %34’lük verimlilik artışını gösterdi.
Georgieva, yapay zekanın olumlu etkileri kadar, eşitsizlikleri derinleştirme ve finansal piyasaları bozma riski taşıdığına dikkat çekti. Şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yapay zekânın kapsayıcı ekonomik büyümeyi desteklemesi için hükümetlerin, özel sektörün ve sivil toplumun uyumlu bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde, toplumları daha fazla kutuplaştırma riski taşıyor.”
Georgieva ayrıca politika yapıcıların doğru veriler ve analizlerle daha etkili kararlar alabileceğini, kriz durumlarında hızlı çözümler üretebileceğini ve kapsayıcı büyümeyi teşvik edebileceğini belirtti.
IMF’nin Baş İstatistikçisi ve Veri Sorumlusu Bert Kroese de forumda yaptığı konuşmada, yapay zekanın ekonomik etkilerinin ölçülmesinin önemini vurguladı. Kroese, yapay zekanın iş gücü piyasaları, verimlilik, inovasyon gibi çeşitli alanlardaki etkilerinin yanı sıra eğitim, sağlık, kamu sektörü gibi birçok sektöre etkilerinin analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kroese, yapay zekâ ekonomisini daha iyi anlamak ve ölçmek için mevcut istatistiksel çerçevelerin güncellenmesi ya da yenilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bu alandaki çalışmaların önemine dikkat çekti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.