İngiltere Başbakanı: “Herhangi bir yabancı mahkeme, bizi (Ruanda’ya giden) uçakları kaldırmaktan alıkoyamaz”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planlarına yönelik uluslararası hukuka aykırılık eleştirilerine karşı çıkarak, "Herhangi bir yabancı mahkemenin bizi (Ruanda'ya giden) uçakları kaldırmaktan ve caydırıcılığı çalışır halde tutmaktan alıkoyamayacağını açıkça söylüyorum." dedi.

Yayın: 18.01.2024 - 17:49

85 kez okundu

İngiltere Başbakanı: “Herhangi bir yabancı mahkeme, bizi (Ruanda’ya giden) uçakları kaldırmaktan alıkoyamaz”

Sunak, dün gece Avam Kamarasında onaylanan “yeni Ruanda planı”yla ilgili basın toplantısı düzenleyerek, düzensiz göçü engelleme amacıyla atılan adımlara vurgu yaptı. Avrupa’ya düzensiz göçün 2023’te arttığı bir dönemde İngiltere’de bu tür göçün 4’te 3 oranında azaldığını belirten Sunak, yeni planın düzensiz göçü daha da düşüreceğini savundu.

Sunak, ana muhalefetteki İşçi Partisinin plana destek vermemesini eleştirerek, “İşçi Partisi yönetimde olsaydı Ruanda planı olmaz, son bir yıldaki ilerleme olmaz ve ilk basamağa geri dönerdik. Manş Denizi’ni geçen düzensiz göçmen botlarının sayısı artar, insan kaçakçılarına yeşil ışık yakmış olur, onların bu yasa dışı ticari faaliyetlerine izin vermiş olurduk.” ifadelerini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararı olan Kural 39’u görmezden geleceğini belirten Sunak, planın ülkedeki, hükümetin ve parlamentonun önceliği olduğunu ve Lordlar Kamarasının tasarıyı onaylaması gerektiğini söyledi.

Ruanda planının uygulanmasıyla düzensiz göç ve göçmenlere karşı yürütülen çalışmaların hız kazanacağını belirten Sunak, kasım ayında Yüksek Mahkemenin planı yasalara aykırı bulmasının ardından hazırlanan yeni planın dün gece Avam Kamarasında kabul edildiğini ve Lordlar Kamarasına gönderildiğini açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap