İngiltere’deki botanik bahçesi Kew Gardens’ın yarısı iklim değişikliği nedeniyle risk altında

Londra'daki Kew Gardens Kraliyet Botanik Bahçeleri, dünyanın en geniş bitki koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, bu tarihi bahçedeki ağaçların yaklaşık yarısının iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Yayın: 22.07.2024 - 16:59

86 kez okundu

İngiltere’deki botanik bahçesi Kew Gardens’ın yarısı iklim değişikliği nedeniyle risk altında

Kew Gardens uzmanlarının yayımladığı “Gelecek için Ağaçlandırmak” başlıklı raporda, Londra’nın 2050 yılı itibarıyla İspanya’nın Barcelona kentinin 2019 yılındaki sıcaklık seviyelerine ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi. Bu durum, botanik bahçesindeki su kaynakları, bazı böcek türleri ve genel ekosistem üzerinde köklü değişikliklere yol açabilir.

Araştırmaya göre, açık alanda bulunan bazı ağaç türleri, bu sıcaklık artışına dayanamayacak. Botanik bahçesinde genelde seralarda korunan 11 binden fazla ağaç bulunuyor, ancak bunlar arasında aşırı sıcaklara karşı hassas olan türler de mevcut.

Küresel ısınmanın 1,5-2 derece arasında tutulsa bile, İngiltere’deki etkilerinin belirgin olacağına dikkat çeken rapor, 2090 yılına gelindiğinde Kew Gardens’ta mevcut 11 bin ağacın sadece 5 bin 500’ünün kalabileceğini öngörüyor.

Dayanıklı Türler ve Koruma Stratejileri

Araştırma, dünya genelindeki botanik bahçelerinde bilinen türlerin yüzde 30’unun ve risk altındaki türlerin yüzde 41’inin korunduğunu ifade ediyor. Kew Gardens ve benzeri botanik bahçelerinin bu türleri koruma altına alması gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, risk altındaki türlerin korunması ve ilgili paydaşların bilgilendirilmesi önem taşıyor.

Botanik bahçelerinin çevresel koruma ve gelişim çabalarına destek verilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, bilimsel araştırmaların, bahçelere yönelik fonların ve insan sağlığıyla ilgili çalışmaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Gelecekteki Olası Değişiklikler

Araştırma, 2090 yılında Kew Gardens’ta mevcut bazı türlerin yerine sıcak iklime dayanıklı türlerin yetiştirilmesi gerektiğini öngörüyor. Türkiye’nin Ege Bölgesi, Trakya, Çin’in kuzeydoğusu ve Balkanlar’daki bazı bölgeler, bu yeni koşullara uyum sağlayabilecek potansiyele sahip olarak değerlendiriliyor.

Kew Gardens’ın Geleceği

Kew Gardens uzmanları, 50 ila 80 yıl içinde botanik bahçesinin görünümünün büyük ölçüde değişeceğini ancak yine de tanınabilir kalacağını belirtiyor. Seralarda, sıcak iklime dayanıklı türler, örneğin köknar, karaağaç ve çamlar yer alacak. Açık alanlarda ise palmiye türlerinin artması bekleniyor çünkü bunlar susuzluğa daha dayanıklı. İngiliz meşesi, adi huş ve kayın gibi yerel türlerin ise yok olma riski taşıdığı ifade ediliyor.

Kew Gardens’tan Simon Toomer, bu değişikliklere hazırlık olarak sıcak iklime dayanıklı türlerin Avrupa’nın güneyinden, Orta Amerika ve Güney Asya’dan getirildiğini belirtiyor. Ayrıca, yerel türlerin korunması için Romanya ve Sırbistan’da bilimsel geziler düzenleneceğini ekliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap