Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 14.11.2024 - 14:06
Güncelleme: 14.11.2024 - 14:07
3553 kez okundu
Raporda, uluslararası yardım kuruluşlarının ve bölgedeki insani krizle ilgili yapılan uyarıların son derece önemli olduğu ifade edilirken, zorla yerinden edilmenin yaygın ve sistematik bir şekilde devlet politikası olarak gerçekleştirildiği kaydedildi. HRW, bu tür uygulamaların aynı zamanda insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtti.
Raporda, “Zorla yerinden etme eylemleri yaygın olup, bunların devletin resmi bir politikası olduğunu gösteren kanıtlar mevcuttur. Bu tür hareketler insanlığa karşı suç olarak değerlendirilmelidir” şeklinde bir açıklama yer aldı.
İsrail hükümeti ve askeri yetkililer, bu suçlamaları reddetmiş ve kuvvetlerinin uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini savunmuştu. İsrail ordusu ve Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
Uluslararası Hukuka Aykırılık
Silahlı çatışma hukukuna göre, sivillerin güvenliği ya da zorunlu askeri gerekçeler dışında, işgal altındaki bölgelerden sivillerin zorla göç ettirilmesi yasaklanmıştır. Ancak bu tür uygulamalar, ciddi insan hakları ihlalleri olarak değerlendirilmektedir.
Etnik Temizlik İddiaları
İsrail, geçtiğimiz yıl Hamas’ın İsrail’in güneyine yaptığı saldırı sonrasında Gazze Şeridi’ni işgal etmişti. Hamas’ın saldırıları, İsrail’e göre 1200’den fazla ölüye ve 250’den fazla rehin alınan kişiye yol açmıştı. Bu olaydan sonra başlayan askeri operasyonlarda, Gazze’deki sağlık yetkililerine göre 43 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetti ve bölgedeki altyapı büyük ölçüde tahrip oldu. Gazze’deki 2,3 milyonluk nüfus, çeşitli sebeplerle birkaç kez yerinden edilmek zorunda kaldı.
İsrail ordusu, son aylarda Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliya, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun kasabalarına yönelik operasyonlarını sürdürürken, on binlerce kişiyi zorla yerinden etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Filistinlilerin bu şekilde yerinden edilmesinin kalıcı “tampon bölgeler” oluşturulması amacını taşıdığını ve bunun “etnik temizlik” anlamına geleceğini savundu.
İsrail hükümeti, bu iddiaları reddederek Gazze’nin kuzeyinden yerinden edilen Filistinlilerin savaşın sonunda geri döneceklerine dair açıklama yaptı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, pazartesi günü yaptığı açıklamada, yerinden edilen Filistinlilerin geri dönmeleri için bir planlarının olduğunu ifade etti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.