İran, araştırma uydusunu uzaya fırlattı

İran, Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami'nin liderlik ettiği bir törenle, Kaim-100 roketi aracılığıyla "Sureyya" adlı araştırma uydusunu uzaya fırlatarak, ilk kez 750 kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla yerleştirdi.

Yayın: 20.01.2024 - 10:49

80 kez okundu

İran, araştırma uydusunu uzaya fırlattı

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran Uzay Ajansı tarafından üretilen uzaktan algılama uydusu, fırlatılmasının ardından 750 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleşti.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, Kaim-100 roketinin 100 kiloya kadar ağırlık taşıyabilme kapasitesi sayesinde yaklaşık 50 kilogramlık bir araştırma yükünü başarılı bir şekilde 750 kilometrelik yörüngeye ulaştırdığını belirtti. Bu başarı, İran’ın daha önce ulaşamadığı bir yükseklikteki yörüngeye yerleştirilen ilk uydusunu simgeliyor.

Devrim Muhafızları Ordusuna ait Kaim-100 roketi, Kasım 2022’de başarıyla gerçekleştirdiği yörünge altı test uçuşuyla dikkat çekmişti. ABD ve Batılı müttefikleri, İran’ın balistik füze faaliyetlerinin BMGK’nın 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu iddia ederken, İran ise bu füzelerin konvansiyonel olduğunu savunarak nükleer anlaşmayı desteklediğini belirtiyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap