İranlı siyaset bilimci Zibakelam, rejime karşı propaganda ve yalan bilgi yaymak suçlamalarıyla hapse atıldı

Sadık Zibakelam, İran'ın tanınmış siyaset bilimcilerinden biri olarak, "rejime karşı propaganda" ve "siber alanda yanıltıcı bilgiler yayarak kamuoyunu manipüle etmek" suçlamalarıyla üç ayrı davada mahkum edildi ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yayın: 12.05.2024 - 13:02

179 kez okundu

İranlı siyaset bilimci Zibakelam, rejime karşı propaganda ve yalan bilgi yaymak suçlamalarıyla hapse atıldı

Resmi haber kaynağı IRNA’ya göre, Tahran Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü olan Zibakelam’ın üç dava sonucu aldığı cezalar kesinleşti.

Onaylanan kararlara göre, Zibakelam, rejime karşı propaganda yapmak suçundan 18 ay hapis cezasına ve siyasi faaliyetlerden ve siber alandaki faaliyetlerden men cezasına çarptırıldı.

İranlı siyaset bilimci Zibakelam, aynı zamanda “siber alanda kamuoyunu yanıltıcı bilgilerle manipüle etmek” suçlamasıyla iki ayrı davada toplamda 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kararların onaylanmasının ardından Zibakelam’ın tutuklandığı bildirildi.

Zibakelam, Kasım 2022’de Huzistan eyaletine bağlı İze kentinde düzenlenen gösteriler sırasında bir çocuğun silahlı saldırı sonucu ölmesiyle ilgili yazdığı bir makalede, yetkililerin açıklamalarının tutarsız olduğunu belirtmişti.

Ayrıca, Temmuz 2023’te Tahran Ceza Mahkemesi tarafından ülke genelindeki okullarda yaşanan toplu zehirlenme olaylarına ilişkin siber alanda yanıltıcı bilgiler yaymak suçlamasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap