İsrail, UNRWA’ya savaş açarak Filistinlilere yardım kaynaklarını kurutmaya çalışıyor

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kendi aleyhine aldığı karara rağmen, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'na katıldığı iddialarıyla ilgili olarak tepki gösterdi.

Yayın: 28.01.2024 - 20:35

121 kez okundu

İsrail, UNRWA’ya savaş açarak Filistinlilere yardım kaynaklarını kurutmaya çalışıyor

UNRWA, İsrail’in bu iddiaları kullanarak ajansı hedef alması, Filistinli mültecilere yönelik yardım ve hizmetlerin durma riskini doğuruyor. Bu durumu destekleyen ülkeler arasında ABD, Almanya ve İngiltere bulunmaktadır.

Filistin yönetimi, İsrail’in UNRWA’yı tasfiye etmeye yönelik çabalarını kınayarak, Ajans’a finansal destek sağlamayı askıya alan ülkelerin bu kararından vazgeçmelerini talep etti. Hamas Hareketi de İsrail’in iddiaları üzerine bazı UNRWA çalışanlarının iş sözleşmelerini feshetmesini şiddetle eleştirdi.

İddialar, İsrail’in sadece 12 UNRWA çalışanını hedef almasına rağmen, ajansın 30 bin Filistinli mülteci çalışanı bulunduğunu göz önüne alarak geniş bir etki yaratıyor. UNRWA, iddiaları araştırmak amacıyla çalışanları hakkında soruşturma başlattığını belirtti.

Öte yandan, İsrail’in UNRWA’ya yönelik suçlamaları, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının hemen ardından ortaya çıktı. UNRWA, 1949’da kurulan ve Filistinli mültecilere yardım ve direk yardım programları sağlamayı amaçlayan önemli bir kuruluştur. Ajansın faaliyetleri, sürekli olarak BM Genel Kurulu tarafından yeniden onaylanmaktadır.

UNRWA, 5 milyon 900 bin Filistinli mülteciye hizmet vermektedir ve finansmanını ABD, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, İsveç, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerden sağlamaktadır. Bu finansmanın yüzde 93’ü uluslararası mali yardımlardan gelirken, geri kalan yüzde 7’si uluslararası yardım kuruluşlarına dağıtılmaktadır.

UNRWA’nın bütçesi, 2023 yılında İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar nedeniyle arttı ve 1,6 milyar doları buldu. Ancak, 7 Ekim sonrasındaki olaylarla birlikte harcamaların 2 milyar doları aştığı görülmektedir. UNRWA’nın harcamalarının büyük bir kısmı eğitim, sağlık ve ailelere destek gibi alanlara yönlendirilmektedir.

Ajans, 58 Filistin mülteci kampında faaliyet göstermektedir ve yaklaşık 5,9 milyon mülteciye hizmet vermektedir. Eğitimde 706 okul ve sağlık alanında 140 sağlık merkezi bulunmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap